Харчові поведінкові реакції пацієнтів із хронічними неінфекційними захворюваннями та їхня корекція
PDF (English)

Ключові слова

харчова поведiнка
хронiчні неiнфекційнi захворювання
групова терапiя
iндивiдуальна терапiя

Як цитувати

Шалімова, А., Ісаєва, Г., Вовченко, М., Рєзнік, Л., Буряковська, О., & Ємельянова, Н. (2020). Харчові поведінкові реакції пацієнтів із хронічними неінфекційними захворюваннями та їхня корекція. Медицина сьогодні і завтра, 82(1), 42–47. https://doi.org/10.35339/msz.2019.82.01.07

Анотація

Оцінювали особливості харчових поведiнкових реакцій пацiєнтів із хронiчними неiнфекційними захворюваннями та вплив на них групової й індивідуальної терапії. Установлено, що за тенденцiї до позитивних змiн харчової поведiнки проведення як групової, так i iндивiдуальної терапiї протягом 1 року достовiрно не змiнило такi її показники, як добове споживання кухонної солi, овочiв та фруктiв, палiння i вживання алкоголю, що пiдтверджує складнiсть впливу на зазначений фактор ризику розвитку i прогресування хронiчних неiнфекцiйних захворювань.

https://doi.org/10.35339/msz.2019.82.01.07
PDF (English)

Посилання

Azagba S., Sharaf M.F. (2012). Eating behavior and obesity in Canada. J. Prim. Care Comm. Health, vol. 3 (1), pp. 57–64, PMID: 23804856.

Phillips C.M. (2013). Nutrigenetics and metabolic disease: current status and implications for personalized nutrition. Nutrients, vol. 5 (1), pp. 32–57, PMID: 23306188, PMCID: PMC3571637.

Sung J., Lee K., Song Y.M., Lee M.K., Lee D.H. (2010). Heritability of eating behavior assessed using the DEBQ (Dutch Eating Behavior Questionnaire) and weight-related traits: the Healthy Twin Study. Obesity (Silver Spring), vol. 18 (5), pp. 1000–1005, PMID: 19876000.

Yumuk V. (2015). European guidelines for obesity management in adults. European J. Obesity. Obesity Facts, vol. 8, pp. 407–412, PMID: 26641646, PMCID: PMC5644856.

Berner L.A., Arigo D., Mayer L.E., Sarwer D.B., Lowe M.R. (2015). Examination of central body fat deposition as a risk factor for loss-of-control eating. The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 102 (4), pp. 736, PMID: 26354534, PMCID: PMC4588740.

Oliveira A., Maia B., Lopes C. (2014). Determinants of inadequate fruit and vegetable consumption amongst Portuguese adults. J. Hum. Nutr. Diet, vol. 27 (12), pp. 194–203, PMID: 23889074.

Schaumberg K., Anderson D. (2016). Dietary restraint and weight loss as risk factors for eating pathology. Eating Behaviors, vol. 23, pp. 97–103, PMID: 27611582.

Tackett B.P., Petrie T.A., Anderson C.M. (2016). The frequency of weigh-ins, weight intentionality and management, and eating among female collegiate athletes. Eating Behaviors, vol. 23, pp. 82–85, PMID: 27579968.

Lee H.A., Lee W.K., Kong K.A., Chang N., Ha E.H., Hong Y.S., Park H. (2011). The effect of eating behavior on being overweight or obese during preadolescence. J. Prev. Med. Public Health, vol. 44 (5), pp. 226–233, PMID: 22020188, PMCID: PMC3249260.

Martínez-González M.A., Corella D., Salas-Salvadó J., Ros E., Covas M.I., Fiol M. et al. (2012). Cohort profile: design and methods of the PREDIMED study. Int. J. Epidemiol., vol. 41, pp. 377–385, PMID: 21172932.

Mottillo S., Filion K.B., Genest J., Joseph L., Pilote L., Poirier P., Rinfret S., Schiffrin E.L., Eisenberg M.J. (2010). The metabolic syndrome and cardiovascular risk a systematic review and meta-analysis. J. Am. Coll. Cardiol., vol. 56 (14), pp. 1113–1132, PMID: 20863953.

Mumu S.J., Saleh F., Ara F., Afnan F., Ali L. (2014). Non-adherence to life-style modification and its factors among type 2 diabetic patients. Indian J. Public Health, vol. 58 (1), pp. 40–44, PMID: 24748356.