Характер способів психологічного захисту в учасників бойових дій із травмою очей і частковою втратою зору
PDF

Ключові слова

психологічна дезадаптація
психологічний захист
травма ока
бойові дії

Як цитувати

Адбряхімов, Р. А. (2020). Характер способів психологічного захисту в учасників бойових дій із травмою очей і частковою втратою зору. Медицина сьогодні і завтра, 80(3), 34–39. вилучено із https://msz.knmu.edu.ua/article/view/326

Анотація

Досліджували реакції психологічного захисту і способи реагування, що їх заміщають, у учасників бойових дій з травмою очей і частковою втратою зору на тлі психологічної дезадаптації. Установлено достовірні відмінності між комбатантами з психологічною дезадаптацією без травми й пацієнтами, що мають побутову травму органів зору з частковою його втратою. Комбатанти з травмою і без неї демонструють активні способи захисту з обранням зовнішніх чинників впливу. Вони достовірно відрізняються від травмованих у побуті. Зі свого боку, показники схильності до поведінки, що відхиляється, майже всі, за винятком шкал вольового контролю в осіб з бойовою травмою і схильності до агресії у комбатантів без травми, значно підвищені і мало розрізняються між собою. Даний факт свідчить про те, що явища психологічної дезадаптації мають місце в комбатантів і бойова травма лише підсилює деякі її параметри. Життєстійкість в обох групах учасників бойових дій з психологічною дезадаптацією, травмою очей і частковою втратою зору і без травми значно підвищена, особливо за шкалами життєстійкості й контролю. Це підтверджує тезу про фоновий перебіг психологічної дезадаптації в групі комбатантів з бойовою травмою.

PDF

Посилання

Особливості медико-соціальної експертизи та реабілітації інвалідів військової служби та учасників антитерористичної операції. Методичні рекомендації / [уклад. В. І. Шевчук, В. В. Кравченко, Н. М. Беляєва, О. Б. Яворовенко]. – Вінниця, 2016. – С. 30–32.

Жупан Б. Б. Спеціалізована офтальмологічна допомога військовослужбовцям в умовах єдиного медичного простору [Електронний ресурс] / Б. Б. Жупан // Екстрена медицина. – 2017. – № 3 (24). – Режим доступу до журн. :

http://emergency.in.ua/2017-numbers/24-2017/565-n24s4.

Абдряхімова Ц. Б. Порівняльний аналіз наявності і вираженості основних клініко-психопатологічних феноменів непсихотичних психічних розладів у осіб зі втратою зору травматичного генезу за даними суб’єктивної й об’єктивної оцінки / Ц. Б. Абдряхімова // Український вісник психоневрології. – 2013. – Т. 21, вип. 1 (74). – С. 34–39.

Абдряхімова Ц. Б. Обґрунтування засад та підходів до надання комплексної спеціалізованої допомоги особам з непсихотичними психічними розладами внаслідок часткової втрати зору травматичного генезу / Ц. Б. Абдряхімова // Український вісник психоневрології. – 2014. – Т. 22, вип. 3 (80). – С. 158–163.

Тарабрина Н. В. Практикум по психологии посттравматического стресса / Н. В. Тарабрина. – СПб. : Питер, 2001. – 272 с. – (Серия «Практикум по психологии»).

Опитувальник визначення рівня невротизації та психопатизації // Збірник методик для діагностики негативних психічних станів військовослужбовців: методичний посібник / [Н. А. Агаєв, О. М. Кокун, І. О. Пішко та ін.]. – К. : НДЦ ГП ЗСУ, 2016. – С. 208–225.

Невідкладна військова хірургія. Розділ 14. Травми ока [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

URL //www.aumf.net/emergencywarsurgery/ukr_chapters/EWS_Chapter14.pdf.