Вплив толуолу на перекисне окиснення ліпідів і систему антиокислювального захисту в еритроцитах людини in vitro
PDF

Ключові слова

еритроцити
перекисне окиснення ліпідів
система антиоксидантного захисту

Як цитувати

Гайдаш, І., & Бурцев, О. (2020). Вплив толуолу на перекисне окиснення ліпідів і систему антиокислювального захисту в еритроцитах людини in vitro. Медицина сьогодні і завтра, 73(4), 5–10. вилучено із https://msz.knmu.edu.ua/article/view/439

Анотація

Вивчено вплив толуолу на стан перекисного окиснення ліпідів і системи антиоксидантного захисту в еритроцитах людини in vitro. Встановлено, що толуол при контакті з еритроцитами людини in vitro активує в них перекисне окиснення ліпідів і викликає недостатність системи антиоксидантного захисту, що має прояв у підвищенні в еритроцитах вмісту гідроперекисів ліпідів, дієнових кон’югат та малонового діальдегіду при зниженні активності каталази, супероксиддисмутази, глутатіонредуктази, глюкозо-6-фосфатдегідрогенази і зменшенні концентрації відновленого глутатіону. Ступінь негативного впливу толуолу на перекисне окиснення ліпідів і систему антиоксидантного захисту еритроцитів людини in vitro залежить від часу взаємодії еритроцитів з толуолом. Зі збільшенням терміну взаємодії ступінь негативного впливу толуолу на перекисне окиснення ліпідів і систему антиоксидантного захисту в еритроцитах зростає.

PDF

Посилання

Маврина Л. Н. Краткие сведения о характере действия на организм ароматических углеводородов / Л. Н. Маврина, Н. А. Бейгул // Актуальные направления научных исследований: от теории к практике : материалы VIII Междунар. науч.-практ. конф. (Чебоксары, 8 мая 2016 г.) : в 2 т. / редкол.: О. Н. Широков [и др.]. – Чебоксары : ЦНС «Интерактив плюс», 2016. – Т. 1, № 1–2 (8). – С. 78–81.

Behavioral effects of subchronic inhalation of toluene in adult rats / T. E. Beasley, P. A. Evansky, M. E. Gilbert [et al.] // Neurotoxicol. Teratol. – 2010. – V. 32, № 6. – P. 611–619.

Toluene // Experimental and Clinical Neurotoxicology / [ed. by P. S. Spencer, H. H. Schaumburg et al.]. – N. Y. : Oxford University Press, 2000. – P. 1183–1189.

Перекисное окисление липидов в эритроцитах при экспериментальном отравлении монооксидом углерода / О. А. Рогов, И. А. Шперлинг, В. В. Новицкий, Н. В. Рязанцева // Современные проблемы науки и образования. – 2006. – № 6. – С. 93–94.

Рыкова Ю. А. Влияние эпихлоргидрина и толуола на организм / Ю. А. Рыкова // Український морфологічний альманах. – 2013. – Т. 11, № 4. – С. 109–111.

Языкова М. Ю. Сравнительная характеристика влияния кверцитина и дегидрокверцитина на эритроциты человека в условиях окислительного стресса / М. Ю. Языкова // Наука и современность. – 2010. – № 2. – С. 43–48.

Иммуномодуляторы и антиоксиданты в коррекции оксидантных и структурно-функциональных нарушений в эритроцитах при хронической ишемии мозга / О. А. Суняйкина, А. А. Шульгинова, О. В. Хорлякова, А. А. Барсук // Современные проблемы науки и образования. – 2017. – № 1. – С. 20.

Мальцев Г. Ю. Методы определения содержания глутатиона и активности глутатионпероксидазы в эритроцитах / Г. Ю. Мальцев, Н. В. Тышко // Гигиена и санитария. – 2002. – № 2. – С. 69–72.

Аношина М. Ю. Оценка свободнорадикального окисления липидов в еритроцитах и плазме крови / М. Ю. Аношина, И. И. Лановенко // Фізіологічний журнал. – 1994. – № 5–6. – С. 51–56.

Стальная И. Д. Метод определения диеновой конъюгации ненасыщенных высших жирных кислот / И. Д. Стальная // Современные методы в биохимии / под ред. В. Н. Ореховича. – М. : Медицина, 1977. – С. 63–64.

Стальная И. Д. Метод определения малонового диальдегида с помощью тиобарбитуровой кислоты / И. Д. Стальная, Т. Г. Гаришвили // Современные методы в биохимии / под ред. В. Н. Ореховича. – М. : Медицина, 1977. – С. 66–68.

Метод определения активности каталазы / М. А. Королюк, Л. И. Иванова, И. Г. Майоров [и др.] // Лабораторное дело. – 1988. – № 1. – С. 16–19.

Чивари С. Роль супероксиддисмутазы в окислительных процессах клетки и метод определения её в биологических материалах / С. Чивари, И. Чаба, И. Секей // Лабораторное дело. – 1985. – № 11. – С. 16–18.

Асатиани В. С. Ферментные методы анализа / В. С. Асатиани. – М. : Наука, 1969. – 740 с.