Порівняльний аналіз біофізичних параметрів ротової рідини залежно від стану твердих тканин зубів - С.П. Ярова; І.І. Заболотна; В.В. Петухов; О.А. Кобцева; О.П. Рева (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Були визначені рН, буферна ємкість, швидкість слиновиділення, імпеданс, міцелярність та мінералізуюча здатність ротової рідини за значеннями коефіцієнта дисперсії. Коефіцієнти дисперсії імпедансу ротової рідини пацієнтів із клиноподібним дефектом і пришийковим карієсом були вірогідно нижчі, ніж у пацієнтів з інтактними твердими тканинами (р=0,004). Найбільша крутизна коефіцієнта дисперсії була характерна ротовій рідині осіб без пришийкової патології, що відповідає високому ступеню її рідкокристалічної фази, більшій дисперсності й міцелярності. Було визначено сильний зворотний кореляційний зв’язок імпедансу з рН і буферною ємкостю, виражена пряма кореляція – зі швидкістю слиновиділення й коефіцієнтом дисперсії. Взаємозв’язки між біофізичними показниками ротової рідини потребують подальшого вивчення з метою діагностики пришийкової патології і контролю ефективності профілактичних заходів.