Патерни ЕЕГ при хворобі Вільсона–Коновалова у пацієнтів з різними антропоморфологічними характеристиками - І.М. Нікішкова; І.К. Волошин-Гапонов; О.Є. Кутіков; Л.П. Забродіна (Медицина сьогодні і завтра, 2015)
Описано поширеність певних типів патернів ЕЕГ при хворобі Вільсона–Коновалова у пацієнтів, що належать до різних антропологічних типів (АТ). Проаналізовано дані ЕЕГ та продемонстровано відмінності частоти знаходження певних комбінацій функціонального стану підкіркових структур мозку, що регулюють тонус неокортексу. Представленість типів ЕЕГ-патернів серед пацієнтів – носіїв середземноморського АТ відбивала таку, що була притаманна групі хворих у цілому: дезорганізована ЕЕГ з ознаками дисфункції лімбіко-діенцефальної та кортикобазальної систем. Для пацієнтів – носіїв атланто-балтійського АТ найхарактернішими були патерни ЕЕГ з домінуванням регулярної α-активності та з низьким рівнем пароксизмальних проявів. У пацієнтів – носіїв динарського АТ переважали патерни ЕЕГ з ознаками посилення активуючих ретикулярних впливів на неокортекс на тлі зниження таламічної активності.