Динаміка неврологічного дефіциту в гострий період первинного ішемічного інсульту з метаболічним синдромом та без такого - О.М. Дзюба; В.В. Бабенко (Медицина сьогодні і завтра, 2015)
Проведена оцінка динаміки неврологічного дефіциту в гострий період первинного ішемічного інсульту у пацієнтів з метаболічним синдромом та без такого за допомогою неврологічних шкал NIHSS, індексу Бартел та модифікованої шкали Ренкін. За результатами комплексного клінічного дослідження встановлено, що метаболічний синдром негативно впливає на динаміку неврологічного дефіциту в гострий період первинного ішемічного інсульту. Виявлено сповільнення темпу відновлення втрачених неврологічних функцій, переважно у пацієнтів з середнім, тяжким та надто тяжким ступенями вираженості неврологічного дефіциту. Встановлено достовірний негативний вплив метаболічного синдрому на збільшення частки пацієнтів з повною функціональною залежністю та інвалідизацією. За даними модифікованої шкали Ренкін на 21-шу добу після розвитку гострого ішемічного інсульту достовірно встановлено негативний вплив метаболічного синдрому на несприятливий функціональний вихід.