Вплив поліоксипропіленгліколю молекулярної маси 500 у субтоксичних дозах на рецепторний апарат і внутрішньоклітинний метаболізм - Л.Д. Попова; С.О. Стеценко; М.Є. Жерновая; О.О. Шевченко; А.В. Бондарева (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Вивчено вплив поліоксипропіленгліколю молекулярної маси 500 в умовах тривалої субтоксичної дії на рецепторний апарат і систему внутрішньоклітинного циклазного медіаторного каскаду в підгострому експерименті на теплокровних тваринах. Виявлено підвищення в печінці активності гуанілатциклази й пригнічення аденілатциклази на тлі збільшення вмісту цГМФ і зменшення рівня цАМФ під впливом лапролу у дозі 1/100 ДЛ50. Вивчено субтоксичну дію ксенобіотика на поглинання 45Са2+ мембранами мікросом гепатоцитів і синаптосом нейронів кори головного мозку. Виявлено підвищення даного показника як у печінці, так і в головному мозку. Показано, що Л-502-2-10 у 1/100 ДЛ50 підвищував константу дисоціації адренорецепторів й максимальну кількість місць рецепторного зв’язування в корі головного мозку.