Клініко-гігієнічні паралелі в алгоритмі виходжування недоношених новонароджених - І.В. Завгородній; Г.С. Сенаторова; О.О. Ріга; Е.М. Будянська; Н.В. Семенова; О.В. Піонтковська; Н.І. Завгородня; А.В. Сенаторова; Н.І. Агафонова (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 613.952:613.644:616-053.0,32 І.В. Завгородній, Г.С. Сенаторова, О.О. Ріга, Е.М. Будянська, Н.В. Семенова, О.В. Піонтковська, Н.І. Завгородня, А.В. Сенаторова, Н.І. Агафонова* Харківський національний медичний університет *КЗОЗ «Обласний перинатальний центр», м. Харків КЛІНІКО-ГІГІЄНІЧНІ ПАРАЛЕЛІ В АЛГОРИТМІ ВИХОДЖУВАННЯ НЕДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ Розроблено і науково обґрунтовано клініко-гігієнічний алгоритм розробки та впровадження комплексу заходів із профілактики несприятливого впливу фізичних чинників у відділенні інтенсивної терапії новонароджених під час виходжування дітей з екстремально низькою масою тіла на підставі комплексної гігієнічної оцінки перебування недоношених дітей у реанімації під час дії чинників фізичної природи. Встанов лено можливі клініко-гігієнічні кореляти між показниками неврологічного стану недоношених новонароджених і гігієнічними параметрами оточуючого середовища, зокрема рівнями шуму. Ключові слова: відділення інтенсивної терапії новонароджених, новонароджений, недоношеність, шум, звуковий тиск, інкубатор, виходжування. И.В. Завгородний, А.С. Сенаторова, Е.А. Рига, Э.Н. Будянская, Н.В. Семёнова, О.В. Пионтковская, Н.И. Завгородняя, А.В. Сенаторова, Н.И. Агафонова КЛИНИКО-ГИГИЕНИЧЕСКИЕ ПАРАЛЛЕЛИ В АЛГОРИТМЕ ВЫХАЖИВАНИЯ НЕДОНОШЕННЫХ НОВОРОЖДЕННЫХ Разработан и научно обоснован клинико-гигиенический алгоритм разработки и внедрения комплекса мероприятий по профилактике неблагоприятного воздействия физических факторов в отделении интенсивной терапии новорожденных во время выхаживания детей с экстремально низкой массой тела на основании комплексной гигиенической оценки пребывания недоношенных детей в реанимации во время воздействия факторов физической природы. Установлены возможные клинико-гигиенические корреляты между показателями неврологического состояния недоношенных новорожденных и гигиеническими параметрами окружающей среды, в частности уровнями шума. Ключевые слова: отделение интенсивной терапии новорожденных, новорожденный, недоношенность, шум, звуковое давление, инкубатор, выхаживание. I.V. Zavgorodnii, G.S. Senatorova, О.О. Riga, E.N. Budianskaya, N.V. Semenova, O.V. Piontkovska, N.I. Zavgorodnia, A.V. Senatorova, N I. Agaphonova CLINICAL AND HYGIENIC PARALLELS IN ALGORITHM NURSING PRETERM INFANTS The clinical and hygienic algorithm of development and implementation a set of measures to prevent the adverse physical factors for children with extremely low body weight in the NICU on the basis of a comprehensive hygienic assessment nursing of premature babies in intensive care units at the time impact physical factors is developed and scientifically grounded. Clinical and hygienic correlates between measures of neurological condition in preterm infants and hygienic environmental parameters (particularly noise) have been set. Key words: neonatal intensive care unit, neonate, prematurity, noise, sound pressure, incubator, nursing. Поступила 03.02.12