Роль ендотеліну-1 та фібронектину в розвитку легеневого фіброзу при силікозі ливарників - І.Ф. Костюк; О.П. Нагорна (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-003.662:616.12-008.331.1./621.74 І.Ф. Костюк, О.П. Нагорна Харківський національний медичний університет РОЛЬ ЕНДОТЕЛІНУ-1 ТА ФІБРОНЕКТИНУ В РОЗВИТКУ ЛЕГЕНЕВОГО ФІБРОЗУ ПРИ СИЛІКОЗІ ЛИВАРНИКІВ В результаті обстеження 101 хворого на силікоз встановлено, що прогресування силікозу асоціюється з переходом інтерстиціального фіброзу у вузликовий і супроводжується більш вираженими клінічними ознаками захворювання. При вузликовому фіброзі частіше, ніж при інтерстиціальному, спостерігаються скарги на вологий кашель (у 73,2 %; p<0,01) та біль у грудній клітці (у 85,7 %; p<0,01), зниження життєвої ємності легенів (у 82,2 %; p<0,01) та об'єму форсованого видиху за першу секунду (у 96,4 %; p<0,01). Розвиток вузликового фіброзу при силікозі характеризується змінами функції ендотелію — підвищенням рівня ендотеліну-1 у 2,3 разу (p<0,01) і зниженням рівня фібронектину в плазмі крові, пов'язаним з підвищеними втратами його плазмової фракції при формуванні сполучнотканинних силікотичних вузликів. Ключові слова: силікоз, машинобудування, фібронектин, ендотелін-1. И.Ф. Костюк, Е.П. Нагорная РОЛЬ ЭНДОТЕЛИНА-1 И ФИБРОНЕКТИНА В РАЗВИТИИ ЛЕГОЧНОГО ФИБРОЗА ПРИ СИЛИКОЗЕ ЛИТЕЙЩИКОВ В результате обследования 101 больного силикозом установлено, что прогрессирование силикоза ассоциируется с переходом интерстициального фиброза в узелковый и сопровождается более выраженными клиническими признаками заболевания. При узелковом фиброзе чаще, чем при интерстициальном, наблюдаются жалобы на влажный кашель (у 73,2 %; p<0,01) и боль в грудной клетке (у 85,7 %; p<0,01), снижение жизненной емкости легких (у 82,2 %; p<0,01) и объема форсированного выдоха за первую секунду (у 96,4 %; p<0,01). Развитие узелкового фиброза при силикозе характеризуется изменениями функции эндотелия — повышением уровня эндотелина-1 в 2,3 раза (p<0,01) и снижением уровня фибронектина в плазме крови, связанн ым с повышенными потерями его плазменной фракции при формировании соединительнотканных силикотических узелков. Ключевые слова: силикоз, машиностроение, фибронектин, эндотелин-1. I.F. Kostyuk, E.P. Nagornaya ROLE OF ENDOTHELIN-1 AND FIBRONECTIN IN THE DEVELOPMENT OF PULMONARY FIBROSIS IN SILICOSIS OF FOUNDRY WORKERS As a result of examination of 101 patients with silicosis it was stated, that progression of silicosis is associated with transformation of interstitial fibrosis into nodular and it is accompanied by more expressed clinical signs of the disease. In case of nodular fibrosis more often than in case of interstitial type there are complaints on cough (in 73,2 %; p<0,01) and pain in chest (85,7 %; p<0,01), decrease of vital capacity (in 82,2 %; p<0,01) and forced expiratory volume for 1st second (in 96,4 %; p<0,01). Development of nodular fibrosis in silicosis is characterized by changes of endothelial function with elevation of endothelin-1 in 2,3 times (p<0,01), decrease of fibronectin level in blood plasma connected with loss of its plasma fraction during formation of fibrous silicotic nodules. Key words: silicosis, machine-building industry, fibronectin, endothelin-1. Поступила 08.09.11