Особливості реакції інтерлейкінів крові при ешерихіозі у дітей, інфікованих Helicobacter pylori - С.О. Ткаченко (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.98:579.842.11:579.835.12]-053.37:612.017.1 С.О. Ткаченко Харківський національний медичний університет ОСОБЛИВОСТІ РЕАКЦІЇ ІНТЕРЛЕЙКІНІВ КРОВІ ПРИ ЕШЕРИХІОЗІ У ДІТЕЙ, ІНФІКОВАНИХ HELICOBACTER PYLORI Проведено порівняльний аналіз результатів дослідження кількісного вмісту інтерлейкінів 1b, 4, 6 і фактора некрозу пухлин-a у крові дітей, не інфікованих та інфікова них H. рylorі, хворих на ешерихіоз, зумовлений ентеротоксигенними кишковими паличками. Показано, що у хворих з фоновою хелікобактерною інфекцією відмічається більш низька реакція прозапальних інтерлейкінів у гострому періоді ешерихіозу і більш повільна динаміка її відновлення. Реакція протизапального інтерлейкіну-4 (несуттєве підвищення в дебюті хвороби і значуще — до періоду одужання) є своєрідною і, очевидно, може використовуватися в практичній ланці охороні здоров'я як додатковий критерій наявності або відсутності фонового інфікування хворого при гострій інфекційній патології. Ключові слова: ешерихіоз, хелікобактерна інфекція, інтерлейкіни, діти. С.О. Ткаченко ОСОБЕННОСТИ РЕАКЦИИ ИНТЕРЛЕЙКИНОВ КРОВИ ПРИ ЭШЕРИХИОЗЕ У ДЕТЕЙ, ИНФИЦИРОВАННЫХ HELICOBACTER PYLORI Проведен сравнительный анализ результатов исследования количественного содержания интерлейкинов 1b, 4, 6 и фактора некроза опухолей- a в крови детей, не инфицированных и инфициро ванных H. рylorі, при эшерихиозе, обусловленном энтеротоксигенными кишечными палочками. Показано, что у больных с фоновой хеликобактерной инфекцией отмечается более низкая реакция провоспалительных интерлейкинов в остром периоде эшерихиоза и более медленная динамика ее восстановления. Реакция противовоспалительного интерлейкина-4 (несущественное повышение в дебюте болезни и значительное — к периоду выздоровления) является своеобразной и, очевидно, может использоваться в практическом здравоохранении в качестве дополнительного критерия наличия или отсутствия фонового инфицирования больного острой инфекционной патологией. Ключевые слова: эшерихиоз, хеликобактерная инфекция, интерлейкины, дети. S.O. Tkachenko PECULIARITIES OF REACTION OF BLOOD INTERLEUKINS IN CASE OF ESCHERICHIOSIS AMONG HELICOBACTER PYLORI-INFECTED CHILDREN Comparative analysis of the results of the investigation of quantitative content of interleukins 1b, 4, 6 and tumor necrosis factor-a in the blood of H. pylori-noninfected and infected children in case of escherichiosis associated by the enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) is carry out. It is pointed, that among patients with the H. pylori background one can register lower reaction of proinflammatory interleukins in the acute period of the escherichiosis and slower dynamics of its restoration. Reaction of the antiinflammatory interleukin 4 (inconsiderable elevation in the onset and significant one up to the convalescence) is sui generic and evidently can be used in practical healthcare qua subtest of existence or absence of the accident infection of patient by acute infectious abnormity. Key words: escherichiosis, H. pylori, interleukins, children. Поступила 28.03.12