Патогенетичні взаємозв'язки метаболічних розладів, вільнорадикального окиснення та цитокінового профілю у розвитку дискогенної радикулоішемії - В.В. Погорєлов; В.І. Жуков; О.Є. Марченко (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.721.1:577.73 В.В. Погорєлов, В.І. Жуков, О.Є. Марченко* Харківський національний медичний університет *Центральна клінічна лікарня Укрзалізниці, м. Харків ПАТОГЕНЕТИЧНІ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКИ МЕТАБОЛІЧНИХ РОЗЛАДІВ, ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНОГО ОКИСНЕННЯ ТА ЦИТОКІНОВОГО ПРОФІЛЮ У РОЗВИТКУ ДИСКОГЕННОЇ РАДИКУЛОІШЕМІЇ Дискогенна радикулоішемія є захворюванням, яке у своїй основі має зміни окислювального метаболізму з утворенням вільних радикалів, які супроводжуються пригнічен ням антиоксидантної системи та змінами профілю прозапальних цитокінів. Виявлені зміни цитокінового профілю супроводжувались підвищенням вмісту прозапальних цитокінів та відносною недостатністю — протизапальних, що є одним з механізмів розвитку запального процесу у хворих з дискогенною радикулоішемією. Включення до комплексної терапії альфа-ліпоєвої кислоти сприяло покращанню показників антиоксидантної системи та зменшенню рівня прозапальних цитокінів. Ключові слова: дискогенна радикулоішемія, окислювальний метаболізм, цитокіни, альфа-ліпоєва кислота. В.В. Погорелов, В.И. Жуков, А.Е. Марченко ПАТОГЕНЕТИЧЕСКИЕ ВЗАИМОСВЯЗИ МЕТАБОЛИЧЕСКИХ РАССТРОЙСТВ, СВОБОДНОРАДИКАЛЬНОГО ОКИСЛЕНИЯ И ЦИТОКИНОВОГО ПРОФИЛЯ В РАЗВИТИИ ДИСКОГЕННОЙ РАДИКУЛОИШЕМИИ Дискогенная радикулоишемия является заболеванием, которое в своей основе имеет изменения окислительного метаболизма с образованием свободных радикалов, сопровождается угнетением антиоксидантной системы и изменениями профиля прозапальных цитокинов. Выявленные изменения цитокинового профиля сопровождались повышением содержания провоспалительных цитокинов и относительной недостаточностью — противовоспалительных, что является одним из механизмов развития воспалительного процесса у больных с дискогенной радикулоишемией. Включение в комплексную терапию альфа-липоевой кислоты способствовало улучшению показателей антиоксидантной системы и уменьшению уровня провоспалительных цитокинов. Ключевые слова: дискогенная радикулоишемия, окислительный метаболизм, цитокины, альфа-липоевая кислота. V.V. Pogorelov, V.I. Zhukov, A.E. Marchenko PATHOGENETIC CORRELATIONS OF METABOLIC DISORDERS, FREE RADICAL OXIDATION AND PROFILE OF CYTOKINES IN THE PROGRESS OF DISCOGENIC RADICULOISCHEMIA Discogenic radiculoischemia is a desease, that has in its base changes of oxidative metabolism and accomponied by creating free radicals, depression of antioxidative system and changes of profile of proinflammatory cytokines. Revealed changes of cytokine's profile accomponied by increase of proinflammatory and decrease of antiinflammatory cytokines. This is one of the ways of inflammatory process at patients with discogenic radiculoischemia. Inclusion of alpha-lipoic acid in essential therapy increased showing of antioxidative system and decrease of proinflammatory cytokines. Key words: discogenic radiculoischemia, oxidative metabolism, cytokines, alpha-lipoic acid. Поступила 18.11.11