Особливості функціонального стану нирок у дітей із цукровим діабетом у Харківській області - Г.С. Сенаторова; К.Г. Муратова (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.379-008.64:616.61-008-053.2(477.54) Г.С. Сенаторова, К.Г. Муратова Харківський національний медичний університет Харківська обласна дитяча клінічна лікарня ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ НИРОК У ДІТЕЙ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ Проведено зіставлення допплерографічних показників кровотоку в нирках, оцінку функціонального стану нирок у дітей із різною тривалістю цукрового діабету 1-го типу. Запропоновано допплерографічні критерії діагностики ураження нирок, виявлено початкові зміни функціонального стану нирок. Ключові слова: діти, цукровий діабет, функціональний стан нирок. А.С. Сенаторова, Е.Г. Муратова ОСОБЕННОСТИ ФУНКЦИОНАЛЬНОГО СОСТОЯНИЯ ПОЧЕК У ДЕТЕЙ С САХАРНЫМ ДИАБЕТОМ В ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ Проведены сопоставление допплерографических показателей кровотока в почках и оценка функционального состояния почек у детей с различной длительностью сахарного диабета 1-го типа. Предложены допплерографические критерии поражения почек, выявлены начальные изменения функционального состояния почек. Ключевые слова: дети, сахарный диабет, функциональное состояние почек. A.S. Senatorova, E.G. Muratova FEATURES OF RENAL FUNCTION IN CHILDREN WITH DIABETES MELLITUS IN THE KHARKIV REGION Comparison of Doppler blood flow in the kidney, the assessment of renal function in children with different duration of type 1 diabetes mellitus. Dopplerographic criteria of renal disease are proposed, initial changes of renal function are revealed. Key words: children, diabetes mellitus, renal function Поступила 09.02.12