Современные подходы к лечению эндометриоза яичников - М.В.В. Самойлова (Медицина сьогодні і завтра, 2014)
УДК 618.145-007:415:612.017-036-07М.В.В. СамойловаНаціональний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. КиївСУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ЛІКУВАННЯ ЕНДОМЕТРІОЗУ ЯЄЧНИКІВ Подано алгоритм лікування ендометріозу яєчників, спрямований на збереження органа та зниження кількості рецидивів. Застосування органозберігаючої техніки проведення лапароскопічної операції з використанням дієногесту в післяопераційному періоді дозволило досягти регресу симптомів захворювання, суттєвого зниження больових відчуттів за шкалою ВАШ та зменшення кількості рецидивів захворювання (на 33 % при початкових стадіях захворювання та на 26 % при III–IV стадіях ендометріозу яєчників).Ключові слова: ендометріоз, яєчники, лікування, лапароскопія, дієногест, біль, рецидиви.М.В.В. СамойловаСОВРЕМЕННЫЕ ПОДХОДЫ К ЛЕЧЕНИЮ ЭНДОМЕТРИОЗА ЯИЧНИКОВПредставлен алгоритм лечения эндометриоза яичников, направленный на сохранение органа и снижение количества рецидивов. Применение органосохраняющей техники проведения ла-пароскопической операции с использованием диеногеста в послеоперационном периоде позво-лило достигнуть регресса симптомов заболевания, существенного снижения болевых ощущений согласно шкале ВАШ и уменьшения количества рецидивов заболевания (на 33 % при начальных стадиях заболевания и на 26 % при III–IV стадиях эндометриоза яичников).Ключевые слова: эндометриоз, яичники, лечение, лапароскопия, диеногест, боль, рецидивы.M.V.V. SamoylovaMODERN APPROACHES TO THE OVARY ENDOMETRIOSIS TREATMENTThe algorithm of ovary endometriosis treatment is presented, aiming to preserve the organ and to prevent relapses. Application of organ-preservative endoscopic surgical technic and dienogest use in post-surgical period allowed to reach the regress of disease symptoms, essential pain regress according to the VAS scale and decreased number of disease relapses (33 % on the primary disease stages and 26 % in III–IV stages of ovary endometriosis).Key words: ovary endometriosis, treatment, endoscopy, dienogest, pain, relapses.Поступила 12.03.14