Вплив трансплантації донорських нативних і кріоконсервованих мезенхімальних мультипотентних стовбурових клітин на перебіг репаративно-деструктивних процесів у жирових трансплантатах - Ю.В. Поляченко; К.М. Запольська; О.В. Кучук; В.М. Кирик; О.М. Цупиков; П.П. Клименко; Р.В. Салютін; Г.М. Онищенко; В.А. Шаблій (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-008.847.9-089.843+616-003.93-089.844 Ю.В. Поляченко*, К.М. Запольська*, О.В. Кучук#, В.М. Кирик#, О.М. Цупиков#, П.П. Клименко#, Р.В. Салютін*^, Г.М. Онищенко$, В.А. Шаблій*^$ *ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України», м. Київ #ДУ «Інститут генетичної та регенеративної медицини НАМН України», м. Київ ^Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України, м. Київ $Інститут клітинної терапії, м. Київ ВПЛИВ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ДОНОРСЬКИХ НАТИВНИХ І КРІОКОНСЕРВОВАНИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ МУЛЬТИПОТЕНТНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН НА ПЕРЕБІГ РЕПАРАТИВНО-ДЕСТРУКТИВНИХ ПРОЦЕСІВ У ЖИРОВИХ ТРАНСПЛАНТАТАХ Проведено експериментальне дослідження з метою визначення перебігу регенератив но-деструктивних процесів у тканинних графтах, збагачених донорськими нативними і кріоконсервованими мезенхімальними мультипотентними стовбуровими клітинами, та можливості використання комбінованих ауто/алоклітинно-тканинних графтів у клінічній практиці. Встановлено, що збагачення жирового графту нативними або кріоконсерво ваними алогенними мезенхімальними мультипотентними стовбуровими клітинами, виділеними з жирової тканини, призводить до активації деструктивно-запальних процесів у жировому графті, погіршення виживання адипоцитів і в подальшому до дефіциту маси трансплантата. Вважається недоцільним використання донорських стовбурових клітин у клінічній практиці з метою захисту пересадженої жирової тканини від тканинної резорбції. Ключові слова: трансплантація, стовбурові клітини, жирова тканина, тканинна резорбція. Ю.В. Поляченко, Е.М. Запольская, О.В. Кучук, В.М. Кирик, О.М. Цупиков, П.П. Клименко, Р.В. Салютин, Г.М. Онищенко, В.А. Шаблий ВЛИЯНИЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ДОНОРСКИХ НАТИВНЫХ И КРИОКОНСЕРВИРОВАННЫХ МЕЗЕНХИМАЛЬНЫХ МУЛЬТИПОТЕНТНЫХ СТВОЛОВЫХ КЛЕТОК НА ТЕЧЕНИЕ РЕПАРАТИВНО-ДЕСТРУКТИВНЫХ ПРОЦЕССОВ В ЖИРОВЫХ ТРАНСПЛАНТАТАХ Проведено экспериментальное исследование в целях определения течения регенеративно-дест руктивных процессов в тканевых графтах, обогащенных донорскими нативными и криоконсерви рованными мезенхимальными мультипотентными стволовыми клетками, и возможности использо вания комбинированных ауто/аллоклеточно-тканевых графтов в клинической практике. Установле но, что обогащение жирового графта нативными или криоконсервированными аллогенными мезенхимальными мультипотентными стволовыми клетками, выделенными из жировой ткани, приводит к активации деструктивно-воспалительных процессов в жировом графте, ухудшению выживаемости адипоцитов и в дальнейшем к дефициту массы трансплантата. Считается нецелесообразным использование донорских стволовых клеток в клинической практике в целях защиты пересажен ной жировой ткани от тканевой резорбции. Ключевые слова: трансплантация, стволовые клетки, жировая ткань, тканевая резорбция. Yu.V. Polyachenko, K.M. Zapolska, O.V. Kuchuk, V.M. Kyryk, O.M. Tsupykov, P.P. Klymenko, R.V. Salyutin, G.M. Onyschenko, V.A. Shabliy IMPACT OF TRANSPLANTATION NATIVE AND CRYOPRESERVED DONOR MULTIPOTENT MESENCHYMAL STEM CELLS, ISOLATED FROM ADIPOSE TISSUE, ON THE REPARATIVE-DESTRUCTIVE PROCESS IN THE FAT GRAFTS The experimental study was designed to determine the course of regenerative and destructive processes in the tissue graft, full of native and cryopreserved donor ADSCs and possibilities of combined auto/allo cellular-tissue grafts in clinical practice. It is determined, that the enrichment of fat graft native or cryopreserved allogenic multipotent mesenchymal stem cells, isolated from adipose tissue, leads to the activation of destructive-inflammational in fat graft, worsening survival adipocytes and further to the deficit mass graft. It was found impractical to use in clinical practice donor stem cells to protect against tissue resorption the transplanted fat tissue. Key words: transplantation, stem cells, adipose tissue, tissue resorption. Поступила 12.04.12