Сравнительная оценка методов окраски микобактерий и перспектива усовершенствования микроскопической диагностики туберкулеза - А.А. Ковалёва (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 504.055(043.5) А.А. Ковалёва ГУ «Институт микробиологии и иммунологии им. И.И. Мечникова НАМН Украины», г. Харьков СРАВНИТЕЛЬНАЯ ОЦЕНКА МЕТОДОВ ОКРАСКИ МИКОБАКТЕРИЙ И ПЕРСПЕКТИВА УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ МИКРОСКОПИЧЕСКОЙ ДИАГНОСТИКИ ТУБЕРКУЛЕЗА Приведены сведения о составе, строении и отличительных структурных элементах микробной клетки микобактерий, представлены различные способы окраски кислото устойчивых бактерий, рассмотрены особенности, на которые следует обращать внимание, чтобы избежать ошибок при проведении бактериоскопического исследования. Ключевые слова: микобактерии туберкулеза, миколовые кислоты, карболовый фуксин. Г.О. Ковальова ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА МЕТОДІВ ЗАБАРВЛЮВАННЯ МІКОБАКТЕРІЙ І ПЕРСПЕКТИВА ВДОСКОНАЛЕННЯ МІКРОСКОПІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ Наведено відомості про склад, будову і відмінні структурні елементи мікробної клітини мікобак терій, подано різні способи забарвлювання кислотостійких бактерій, розглянуто особливості, на які слід звертати увагу, щоб уникнути помилок при проведенні бактеріоскопічного дослідження. Ключові слова: мікобактерії туберкульозу, міколові кислоти, карболовий фуксин. G.O. Kovalyova COMPARATIVE ESTIMATION OF COLOURING OF MYCOBAKTERIUM AND PROSPECT OF IMPROVEMENT MICROSCOPIC DIAGNOSTICS TUBERCULOSIS The information about the composition, structure and distinctive structural elements of the microbial cells of Mycobacterium are provided, different ways of colouring acid-fast bacteria are presented, features of that need to pay attention to prevent errors during the lead through bacterioscopic research are discussed. Key words: Micobacterium tuberculosis, mycolic acids, carbolic magenta. Поступила 03.04.12