Гістологічна й імуногістохімічна характеристика вірусобумовленого цитолізу, імуноцитарної інфільтрації та імуноклітинної деструкції печінки у хворих на хронічний вірусний гепатит В, С і В+С - А.О. Гаврилюк (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.36-002:576.8.097.3:616-076 А.О. Гаврилюк Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова ГІСТОЛОГІЧНА Й ІМУНОГІСТОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВІРУСОБУМОВЛЕНОГО ЦИТОЛІЗУ, ІМУНОЦИТАРНОЇ ІНФІЛЬТРАЦІЇ ТА ІМУНОКЛІТИННОЇ ДЕСТРУКЦІЇ ПЕЧІНКИ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ В, С І В+С Результати досліджень свідчать про те, що при мікроскопії біоптатів печінки хворих на хронічний вірусний гепатит В, С і В+С ідентифікуються ознаки селективної загибелі інфікованих гепатоцитів: каріоцитолізис окремих гепатоцитів, балонний цитолізис гепатоцитів, а також різні фази патогенно індукованого апоптозу поодиноких гепатоцитів (у тому числі й тільця Каунсілмена). Встановлено, що мікроскопічними проявами імуноклітинної деструкції печінки є наявність імуноклітинного кілінгу гепатоцитів у часточках, а також наявність перипортальних імуноклітинних «ступінчастих некрозів» та порто-портальних і порто-центролобулярно-портальних імуноклітинних «мостоподібних некрозів». Найважливішим доказом руйнування печінки є значна кількість у цих структурах клітин цитотоксичної дії, які визначаються імуногістохімічними методиками, та наявність у цих зонах апоптозу і некрозу гепатоцитів. Ключові слова: хронічний вірусний гепатит, вірусобумовлений цитоліз, імуноклі тинна деструкція, некроз, апоптоз. А.А. Гаврилюк ГИСТОЛОГИЧЕСКАЯ И ИММУНОГИСТОХИМИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВИРУСОБУСЛО -ВЛЕННОГО ЦИТОЛИЗА, ИММУНОЦИТАРНОЙ ИНФИЛЬТРАЦИИ И ИММУНОКЛЕТОЧНОЙ ДЕСТРУКЦИИ ПЕЧЕНИ У БОЛЬНЫХ ХРОНИЧЕСКИМ ВИРУСНЫМ ГЕПАТИТОМ В, С И В+С Результаты исследований свидетельствуют о том, что при микроскопии биоптатов печени больных хроническим вирусным гепатитом В, С и В+С идентифицируются признаки селективной гибели инфицированных гепатоцитов: кариоцитолизис отдельных гепатоцитов, баллонный цитолизис гепатоцитов, а также разные фазы патогенно индуцированного апоптоза единичных гепатоцитов (в том числе и тельца Каунсилмена). Установлено, что микроскопическими проявлениями иммуноклеточной деструкции печени являются наличие иммуноклеточного киллинга гепатоцитов в дольках, а также наличие перипортальных иммуноклеточных «ступенчатых некрозов» и порто-порталь -ных и порто-центролобулярно-портальных иммуноклеточных «мостовидных некрозов». Главным доказательством разрушения печени является значительное количество в этих структурах клеток цитотоксического действия, которые определяются иммуногистохимическими методами, и наличие в этих зонах апоптоза и некроза гепатоцитов. Ключевые слова: хронический вирусный гепатит, вирусобусловленный цитолиз, иммуноклеточ ная деструкция, некроз, апоптоз. A.O. Gavrilyuk HISTOLOGICAL AND IMMUNOHISTOCHEMICAL DESCRIPTION OF VIRAL CONDITIONED CYTOLYSIS, IMMUNOCYTIC INFILTRATION AND IMMUNOCYTIC DEGRADATION IN LIVER AT PATIENTS WITH CHRONIC VIRAL HEPATITIS B, C AND B+C The results of our studies performed indicate that the microscopy of liver biopsies of patients with chronic viral hepatitis B, C and B+C identified signs of selective destruction of infected hepatocytes: kariocytolysis of several hepatocytes, balloon cytolysis of hepatocytes, and various phases of pathologic induced apoptosis of isolated hepatocytes (including Kaunsilmen cells). It is found, that microscopic manifestations immunocytic destruction of the liver is the presence immunocytic keeling hepatocytes in slices, and the presence of periportal immunocytic «stepped necrosis» and porto-portal and porto-portal-centrolobular immunocytic «bridgelike necrosis». The most important evidence of liver damage is a significant number of these structures in cells cytotoxic activities that are determined by immuno- histochemical methods, and the presence in these areas of apoptosis and necrosis of hepatocytes. Key words: chronic viral hepatitis, viral conditioned cytolysis, immunocytic destruction, necrosis, apoptosis. Поступила 05.04.12