Лікування пошкоджень хребта у хворих з політравмою - В.М. Шимон; М.М. Василинець; І.М. Голубка; І.І. Пушкаш; М.Г. Гавришко; В.В. Литвак; В.Д. Гриник (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.711-089.843.84;615.464;666.51 В.М. Шимон, М.М. Василинець, І.М. Голубка, І.І. Пушкаш, М.Г. Гавришко, В.В. Литвак, В.Д. Гриник ДВНЗ «Ужгородський національний університет», медичний факультет Інститут «ТРАВМИ» ЛІКУВАННЯ ПОШКОДЖЕНЬ ХРЕБТА У ХВОРИХ З ПОЛІТРАВМОЮ Наведені дані аналізу лікування пошкоджень хребта у 279 хворих з політравмою, дана характеристика пошкоджень по сегментах хребта, їх тяжкості. Наведені показання до малоінвазивного хірургічного та консервативного лікування пацієнтів з пошкодженнями хребта, інших органів та опорно-рухового апарату. Відмічено, що до проведення хірургічного лікування мають бути точні показання. Воно повинно включати в себе декомпресію елементів спинного мозку та сегментарну транспеди кулярну фіксацію сегмента пошкодженого тіла хребця. Доведено, що тільки в перші 6-8 годин проведене хірургічне лікування при ускладнених переломах хребта дає надію на покращання стану хворого та на деякі відновні функції спинного мозку. Ключові слова: політравма, хребет, пошкодження, малоінвазивні методи. В.М. Шимон, М.М. Василинец, И.М. Голубка, И.И. Пушкаш, М.Г. Гавришко, В.В. Литвак, В.Д. Гриник ЛЕЧЕНИЕ ПОВРЕЖДЕНИЙ ПОЗВОНОЧНИКА У БОЛЬНЫХ С ПОЛИТРАВМОЙ Приведены данные анализа лечения повреждений позвоночника у 279 больных с политрав мой. Дана характеристика повреждений по сегментам позвоночника, их тяжести. Приведены показания к малоинвазивному хирургическому лечению и консервативному лечению пациентов с повреждениями позвоночника и опорно-двигательного аппарата. Отмечено, что к проведению малоинвазивного хирургического лечения должны быть строгие показания. Лечение должно включать в себя декомпрессию элементов спинного мозга и сегментарную транспедикулярную фиксацию сегмента поврежденного тела позвонка. Доказано, что только в первые 6-8 часов проведенное хирургическое лечение при осложненных переломах позвоночника дает надежду на улучшение состояния больного и на некоторые восстановительные функции спинного мозга. Ключевые слова: политравма, позвоночник, повреждения, малоинвазивные методы. V.M. Shimon, M.M. Vasilinets, I.M. Golybka, I.I. Pushkash, M.G. Gavrishko, V.V. Litvak, V.D. Grinik TREATMENT OF SPINE INJURIES IN PATIENTS WITH POLYTRAUMA Thе datа оf thе аnаlуsіs of treatment of spine injuries in 279 patients with polytrauma are presented. The characteristics of the injuries according to the spinal segments, the degree of complication are given. The indications towards surgical treatment and conservative treatment of patients with spinal injuries are presented. Based on the analysis of the results of the management carriet out we state that severe indications should be available as to surgical treatment of patients. Early surgical management should include decompression of the segment. Key words: polytrauma, spine, injures, low-methods.