Хірургічна тактика у постраждалих з тяжкою закритою поєднаною абдомінальною травмою - І.Р. Трутяк; Я.Л. Заруцький; Ю.Я. Філь; А.Ю. Філь; Ю.І. Трутяк (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 617.55-001.31-039.54-089.12 І.Р. Трутяк, Я.Л. Заруцький*, Ю.Я. Філь, А.Ю. Філь, Ю.І. Трутяк Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького *Українська військово-медична академія, м. Київ ХІРУРГІЧНА ТАКТИКА У ПОСТРАЖДАЛИХ З ТЯЖКОЮ ЗАКРИТОЮ ПОЄДНАНОЮ АБДОМІНАЛЬНОЮ ТРАВМОЮ Проаналізовано лікування 392 постраждалих із тяжкою закритою поєднаною абдомінальною травмою, в яких вибір обсягу діагностики і хірургічного втручання проводили диференційовано залежно від тяжкості травми і прогнозу перебігу травматичної хвороби. Насамперед визначали параметри функціонального стану систем забезпечення життя, тяжкість травми і проводили реанімаційну корекцію порушень життєво важливих функцій організму. Постраждалим із «несприятливим» прогнозом виконували мінімальний обсяг операції за максимально короткий час. Після тимчасової зупинки кровотечі була хірургічна пауза для інтенсивної протишокової терапії, реінфузії крові і переоцінювання тяжкості стану пацієнта. При відсутності позитивних змін у показниках гомеостазу застосовували технологію «damage control» і постраждалого переводили у відділення реанімації та інтенсивної терапії. Критеріями тривалості інтенсивної терапії і термінів виконання програмованого хірургічного втручання були стабілізація гемодинаміки і позитивні зміни показників гомеостазу. Рецидив кровотечі і синдром абдомінальної компресії були показаннями до екстреної релапаротомії. При «сумнівному» прогнозі операційне втручання виконували за скороченим обсягом, а при «сприятливиму»— проводили корекцію всіх пошкоджень у повному обсязі. Диференційована хірургічна тактика дала можливість зменшити загальну летальність на 9,45 %. Ключові слова: тяжка закрита поєднана абдомінальна травма, хірургічна тактика, «damage control». И.Р. Трутяк, Я.Л. Заруцкий, Ю.Я. Филь, А.Ю. Филь, Ю.И. Трутяк ХИРУРГИЧЕСКАЯ ТАКТИКА У ПОСТРАДАВШИХ С ТЯЖЕЛОЙ ЗАКРЫТОЙ СОЧЕТАННОЙ АБДОМИНАЛЬНОЙ ТРАВМОЙ Проанализировано лечение 392 пострадавших с тяжелой закрытой сочетанной абдоминальной травмой, у которых проводили дифференцированный выбор объема диагностики и хирургиче ского вмешательства в зависимости от тяжести травмы и прогноза течения травматической болезни. Вначале определяли параметры функционального состояния систем обеспечения жизни, тяжесть травмы и проводили реанимационную коррекцию нарушений жизненно важных функций организма. Пострадавшим с «неблагоприятным» прогнозом выполняли минимальный объем операции за максимально короткое время. После временной остановки кровотечения была хирургическая пауза для интенсивной противошоковой терапии, реинфузии крови и переоценки тяжести состояния пациента. При отсутствии положительных изменений в показателях гомеостаза применяли технологию «damage control» и пострадавшего переводили в отделение реанимации и интенсивной терапии. Критериями продолжительности интенсивной терапии и сроков выполнения программированного хирургического вмешательства были стабилизация гемодинамики и положительные изменения показателей гомеостаза. Рецидив кровотечения и синдром абдоминальной компрессии были показаниями к экстренной релапаротомии. При «сомнительном» прогнозе операционное вмешательство выполняли в сокращенном объеме, а при «благоприят ном» - проводили коррекцию всех повреждений в полном объеме. Дифференцированная хирургическая тактика дала возможность уменьшить общую летальность на 9,45 %. Ключевые слова: тяжелая закрытая сочетанная абдоминальная травма, хирургическая тактика, «damage control». I.R. Trutyak, Ya.L. Zarutsky, Yu.Ya. Fil, A.Yu. Fil, Yu.I. Trutyak SURGICAL TACTICS IN INJURIED PATIENTS WITH SEVERE BLUNT COMBINED ABDOMINAL TRAUMA Treatment of 392 injured patients with severe blunt combined abdominal trauma which treated of differential diagnostics and surgical tactics, dependently on severity of trauma and prognosis of traumatic disease were analyzed. In the beginning determined the parameters of the life support system, severity of trauma and perform resuscitation and intensive care. At a «unfavorable» prognosis - minimal range of urgent and emergency surgical procedures were performed for maximally short time. A surgical pause for intensive care, blood reinfusion and the revision of injury severity were applied after the temporal stop bleeding. The patients with temporary stop bleeding and stable blood pressure but without a positive change in indexes of homeostasis, were transferred at the intensive care department. Stable blood pressure and a positive change in indexes of homeostasis were indications to program relaparotomy. Bleeding recurrent and abdominal compartment syndrome were indications to emergency relaparotomy. At a «doubtful» prognosis shorten of surgical procedures were applied and at «favorable» prognosis executed the full correction of all damages. Differential surgical tactics allowed to decrease general mortality on 9,45 %. Key words: severe blunt combined abdominal trauma, surgical tactics, «damage control».