Спленэктомия в хирургии повреждений. Анализ результатов - В.А. Сипливый; А.В. Акименко; А.В. Козаченко; Г.Р. Гильборг; В.Н. Бугай (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.414-089.87-036.8 В.А. Сипливый, А.В. Акименко, А.В. Козаченко, Г.Р. Гильборг, В.Н. Бугай Харьковский национальный медицинский университет СПЛЕНЭКТОМИЯ В ХИРУРГИИ ПОВРЕЖДЕНИЙ. АНАЛИЗ РЕЗУЛЬТАТОВ Проанализированы результаты спленэктомии у 180 больных с закрытым травмати ческим повреждением селезенки. Сочетанные и множественные повреждения отмечены у 137 (76,2 %) пациентов, изолированные повреждения— у 43 (23,8 %) больных. Выявлено, что наиболее частым сопутствующим повреждением при закрытых травмах селезенки являются переломы ребер— у 59 (37,8 %) больных. В структуре послеоперационных осложнений преобладала посттравматическая или гипостатиче ская пневмония— у 26 (14,4 %) больных, что делает необходимым усиление мер по профилактике данного осложнения в послеоперационном периоде. Ключевые слова: травма живота, повреждение селезенки, спленэктомия, результаты лечения, осложнения. В.О. Сипливий, А.В. Акименко, А.В. Козаченко, Г.Р. Гільборг, В.М. Бугай СПЛЕНЕКТОМІЯ В ХІРУРГІЇ ПОШКОДЖЕНЬ. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ Проаналізовано результати спленектомії у 180 хворих із закритим травматичним пошкоджен ням селезінки. Сполучені та множинні пошкодження відмічено в 137 (76,2 %) пацієнтів, ізольовані пошкодження— в 43 (23,8 %) хворих. Виявлено, що найчастішим супутнім пошкоджен ням при закритих травмах селезінки є переломи ребер— у 59 (37,8 %) хворих. У структурі післяопераційних ускладнень домінувала посттравматична або гіпостатична пневмонія— у 26 (14,4 %) хворих, що робить необхідним посилення заходів профілактики цього ускладнення в післяопераційному періоді. Ключові слова: травма живота, пошкодження селезінки, спленектомія, результати лікування, ускладнення. V.A. Sіplіviy, A.V. Akimenko, A.V. Kozachenko, G.R. Gilborg, V.N. Bugay SPLENECTOMY IN TRAUMA SURGERY. ANALYSIS OF RESULTS We analysed outcomes of splenectomy in 180 patients with closed traumatic splenic injury. Among these patients, 137 (76,2 %) were with multiple traumas, while only 43 (23,8 %)— with isolated trauma. It was shown, that the most common concomitant injuries in patients with splenic trauma were rib fractures— in 59 (37,8 %) patients. In structure of post-operative complications post-traumatic or hypostatic pneumonia was the most prevalent— in 26 (14,4 %) patients. These results show necessity in improving the methods of prophylaxis of this complication in post-operative period. Key words: abdominal trauma, splenic injury, splenectomy, treatment results, complications.