Біомеханічне обґрунтування вибору фіксуючого пристрою діафізарного перелому ключиці у постраждалих з гострою торакальною травмою - В.О. Литовченко; О.А. Кіпа; Є.В. Гарячий; В.В. Григорук; М.С. Гримайло; А.В. Литовченко (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 617-089.844-059:616-089.881 В.О. Литовченко, О.А. Кіпа, Є.В. Гарячий, В.В. Григорук, М.С. Гримайло, А.В. Литовченко Харківський національний медичний університет КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня — Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», м. Харків Чернігівська міська лікарня № 2 БІОМЕХАНІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ФІКСУЮЧОГО ПРИСТРОЮ ДІАФІЗАРНОГО ПЕРЕЛОМУ КЛЮЧИЦІ У ПОСТРАЖДАЛИХ З ГОСТРОЮ ТОРАКАЛЬНОЮ ТРАВМОЮ Авторами за допомогою математичного моделювання обґрунтовано застосування пластин та апаратів зовнішньої фіксації при діафізарному переломі ключиці у постраждалих з гострою торакальною травмою. Проведений аналіз свідчить про необхідність використання апарату зовнішньої фіксації та некісткової пластини за умови урахування бальної оцінки тяжкості ушкодження та ступеня травматичності втручання. Ключові слова: математичне моделювання, пластина, апарат зовнішньої фіксації, діафізарний перелом ключиці, торакальна травма. В.А. Литовченко, О.А. Кипа, Е.В. Гарячий, В.В. Григорук, Н.С. Гримайло, А.В. Литовченко БИОМЕХАНИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕ ВЫБОРА ФИКСАТОРА ДИАФИЗАРНОГО ПЕРЕЛОМА КЛЮЧИЦЫ У ПОСТРАДАВШИХ С ОСТРОЙ ТОРАКАЛЬНОЙ ТРАВМОЙ Авторами при помощи математического моделирования обосновано применение пластин и аппаратов внешней фиксации при диафизарном переломе ключицы у пострадавших с острой торакальной травмой. Проведенный анализ свидетельствует о необходимости использования аппарата внешней фиксации и накостной пластины при условии учета балльной оценки тяжести повреждения и степени травматичности вмешательства. Ключевые слова: математическое моделирование, пластина, аппарат внешней фиксации, диафизарный перелом ключицы, острая торакальная травма. V.A. Litovchenko, O.A. Kipa, E.V. Gariachiy, V.V. Grigoruk, N.S. Grimajlo, A.V. Litovchenko BIOMECHANICAL SUBSTANTIATION OF A CHOICE OF A FIXATION METHOD OF A CLAVICLE DIAPHISIS FRACTURE AT PATIENTS WITH ACUTE THORACIC TRAUMA Authors by means of mathematical modeling prove application of plates and external fixation devices of a clavicle diaphisis fracture at patients with acute thoracic trauma. The analysis shows the necessity of using the apparatus of external fixation and plate owter table provided considering scoring severity of injury and degree of traumatizm of the surgery. Key words: the mathematical modeling, fixator, clavicle diaphisis fracture, acute thoracic trauma.