Застосування апаратів зовнішньої фіксації при багатоуламкових переломах нижньої кінцівки - О.О. Коструб; В.Б. Заєць; І.А. Засаднюк; Р.І. Блонський (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.71-001.59-089.22:617.58:615.48 О.О. Коструб, В.Б. Заєць, І.А. Засаднюк, Р.І. Блонський ДУ «Інститут травматології та ортопедії АМН України», м. Київ ЗАСТОСУВАННЯ АПАРАТІВ ЗОВНІШНЬОЇ ФІКСАЦІЇ ПРИ БАГАТОУЛАМКОВИХ ПЕРЕЛОМАХ НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ Обстежено 40 пацієнтів з багатоуламковими переломами стегна або кісток гомілки. Застосування апаратів зовнішньої фіксації при ускладнених переломах кісток нижньої кінцівки дозволило скоротити час оперативного втручання, зменшило ризик виникнення ускладнень у післяопераційний період і дозволило досягти швидкої консолідації перелому при мінімальній травматизації кістки і м'яких тканин. Ключові слова: апарат зовнішньої фіксації, багатоуламкові переломи. А.А. Коструб, В.Б. Заец, И.А. Засаднюк, Р.И. Блонский ПРИМЕНЕНИЕ АППАРАТОВ ВНЕШНЕЙ ФИКСАЦИИ ПРИ МНОГООСКОЛЬЧАТЫХ ПЕРЕЛОМАХ НИЖНЕЙ КОНЕЧНОСТИ Обследовано 40 пациентов, которые имели многооскольчатый перелом бедра или костей голени. Применение аппаратов внешней фиксации при осложненных переломах костей нижней конечности позволило сократить время оперативного вмешательства, уменьшило риск возникновения осложнений в послеоперационном периоде и позволило достичь быстрой консолидации перелома при минимальной травматизации самой кости и прилежащих мягких тканей. Ключевые слова: аппарат внешней фиксации, многооскольчатые переломы. О.О. Kostrub, V.B. Zaec, I.A. Zasadnjuk, R.I. Blonskiy APPLICATION OF EXTERNAL FIXATION DEVICE AT MULTISPLINTERED BREAKS OF LOWER EXTREMITY 40 patients which had a multisplintered breaks of femur or bones of the crus were inspected. Application of external fixation device at the complicated breaks of bones of lower extremity allowed to shorten time of operative interference and decreased the risk of origin of complications in a postoperaitve period and to attain rapid consolidation of break at minimum trauma of bone and soft tissues. Key words: vehicle of the external fixation, myltifracture breaks.