Особенности хирургической тактики при травматическом повреждении двенадцатиперстной кишки - И.А. Криворучко; С.Н. Тесленко; В.П. Колесник; А.В. Сивожелезов; М.С. Повеличенко; А.И. Коврыга (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 61.831-005-073.432.19:612.13 И.А. Криворучко, С.Н. Тесленко, В.П. Колесник, А.В. Сивожелезов, М.С. Повеличенко, А.И. Коврыга Харьковский национальный медицинский университет ОСОБЕННОСТИ ХИРУРГИЧЕСКОЙ ТАКТИКИ ПРИ ТРАВМАТИЧЕСКОМ ПОВРЕЖДЕНИИ ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИ Обоснован выбор метода оперативного лечения и проанализованы результаты хирургического лечения пострадавших с травмой двенадцатиперстной кишки. Выбор метода оперативного вмешательства проводится индивидуально в зависимости от тяжести состояния пострадавшего и интраоперационных данных. Общепринятой для всех является декомпрессия желчного дерева одним из способов, трансназальная интубация двенадцатиперстной кишки двухпросветным зондом, адекватная санация и дренирование брюшной полости и забрюшинного пространства. В послеоперацион ном периоде обязательным является медикаментозное подавление секреции пищеварительного тракта и назначение антибиотиков широкого спектра действия на фоне проведения инфузионно-трансфузионной терапии. Ключевые слова: травма, двенадцатиперстная кишка, хирургическое лечение. І.А. Криворучко, С.М. Тесленко, В.П. Колесник, А.В. Сивожелізов, М.С. Повеличенко, А.І. Коврига ОСОБЛИВОСТІ ХІРУРГІЧНОЇ ТАКТИКИ ПРИ ТРАВМАТИЧНОМУ ПОШКОДЖЕННІ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ Обґрунтовано вибір методу оперативного лікування та проаналізовано результати хірургіч ного лікування потерпілих з травмою дванадцятипалої кишки. Вибір методу оперативного втручання виконується індивідуально в залежності від тяжкості стану потерпілого та інтраопе раційних даних. Загальновизнаною для всіх цих випадків є декомпресія жовчного дерева одним зі способів, трансназальна інтубація дванадцятипалої кишки трансназальним зондом, адекватна санація та дренування черевної порожнини та заочеревинного простору. В післяопераційному періоді обов'язковим є медикаментозна інгібіція секреторної активності травного каналу і призначення антибіотиків широкого спектра дії на тлі проведення інфузійно-трансфузійної терапії. Ключові слова: травма, дванадцятипала кишка, хірургічне лікування. I.А. Kryvoruchko, S.N. Teslenko, V.P. Kolesnik, A.V. Sivogelezov, M.S. Povelichenko, A.I. Kovriga SURGICAL TACTICS PECULIARITIES DURING TRAUMATIC DAMAGES OF THE DUODENUM The results of surgical treatment of patients with a trauma of the duodenum are analysed. The choice of a method of operative intervention is made individually during operation for each patient. For adequate sanitation carry out drainage of abdominal cavity, decompression bilious tree, intubation of duodenum by double tube. In the postoperative period necessarily medicamentous suppression of secretion of a stomach and a prescription of antibiotics combined infusional-transfusional therapy. Key words: a trauma, duodenum, surgical treatment.