Лікування постраждалих із множинними переломами кісток кінцівок у гострому періоді травматичної хвороби - С.М. Кривенко (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-089.873 С.М. Кривенко Науково-дослідний інститут травматології та ортопедії Донецького національного медичного університету ім. М. Горького ЛІКУВАННЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ІЗ МНОЖИННИМИ ПЕРЕЛОМАМИ КІСТОК КІНЦІВОК У ГОСТРОМУ ПЕРІОДІ ТРАВМАТИЧНОЇ ХВОРОБИ Дотепер не отримали достатнього висвітлення питання методів, термінів, обсягу надання допомоги постраждалим з множинною травмою кінцівок. Цей вид ушкоджень супроводжується глибокими розладами системи гомеостазу, тяжкість яких перевищує адаптаційні можливості людського організму, що зумовлює високий рівень летальності (5,4-49,6 %) та інвалідності (7,7-29 %) серед постраждалих. Застосу вання у хворих із множинними переломами діафізів кісток кінцівок комбінованої тактики лікування в ранньому терміні після травми дозволило знизити відсоток ускладнень до 6,8 %. Ключові слова: множинні переломи, невідкладна допомога, травматична хвороба. С.Н. Кривенко ЛЕЧЕНИЕ ПОСТРАДАВШИХ С МНОЖЕСТВЕННЫМИ ДИАФИЗАРНЫМИ ПЕРЕЛОМАМИ КОСТЕЙ КОНЕЧНОСТЕЙ В ОСТРОМ ПЕРИОДЕ ТРАВМАТИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНИ До нынешнего времени не получили нужного освещения вопросы методов, сроков, объема предоставления помощи пострадавшим с множественной травмой конечностей. Этот вид повреждений сопровождается глубокими расстройствами системы гомеостаза, тяжесть которых превышает адаптационные возможности человеческого организма, что обусловливает высокий уровень летальности (5,4-49,6 %) и инвалидности (7,7-29 %) среди пострадавших. Применение у больных с множественными переломами диафизов длинных костей конечностей комбинированной тактики лечения в ранний срок после травмы позволило снизить процент осложнений до 6,8 %. Ключевые слова: множественные переломы, неотложная помощь, травматическая болезнь. S.N. Krivenko TREATMENT OF THE VICTIMS WITH MULTIPLE FRACTURES OF OSSA IN MEMBRI INFERIORIS ACUTE PERIOD OF THE TRAUMATIC DISEASE To present time the questions of methods, terms, volume of grant of help a victims with the multiple trauma of extremities did not get necessary illumination. This type of damages is accompanied by deep disorders of the system of gomeostasis, weight of which exceeds adaptation possibilities of human organism, that stitulates the high level of lethality (5,4-49,6 %) and disability (7,7-29 %) among victims. Application at patients with the multiple fractures of diafizal long bones of extremities of the combined tactics of treatment in an early term after a trauma allowed to reduce the percent of complications to 6,8 %. Key words: multiply skeletal breaks, urgent treatment, traumatic disease.