Досвід лікування хворих з переломами дистального відділу стегнової кістки - А.В. Калашніков; Ю.В. Лазаренко (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616:718.4-001.5-08 А.В. Калашніков, Ю.В. Лазаренко* ДУ «Інститут травматології та ортопедії АМН України», м. Київ *Військово-медичний клінічний центр Центрального регіону, м. Вінниця ДОСВІД ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ПЕРЕЛОМАМИ ДИСТАЛЬНОГО ВІДДІЛУ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ Переломи дистального відділу стегнової кістки відносяться до найбільш тяжких для лікування пошкоджень. Проведено аналіз результатів лікування 123 хворих. Усім хворим виконані оперативні втручання із застосуванням остеосинтезу: БІОС канюльованими стержнями «СHARFIX», накістковий остеосинтез дистальною латераль ною пластиною з кутовою стабільністю гвинтів (LCP), накістковий остеосинтез динамічним кондилярним фіксатором (DCS). Лікування хворих з переломами дистального відділу стегнової кістки за розробленим алгоритмом дозволило отримати позитивні результати лікування у всіх хворих, проведення реабілітаційних заходів в ранньому післяопераційному періоді дозволило уникнути багатьох ускладнень та прискорити соціально-побутову адаптацію хворих. Ключові слова: переломи дистального відділу стегнової кістки, блокуючий інтрамедулярний остеосинтез, пластина з кутовою стабільністю, алгоритм лікування. А.В. Калашников, Ю.В. Лазаренко ОПЫТ ЛЕЧЕНИЯ БОЛЬНЫХ С ПЕРЕЛОМАМИ ДИСТАЛЬНОГО ОТДЕЛА БЕДРЕННОЙ КОСТИ Переломы дистального отдела бедренной кости относятся к наиболее тяжелым для лечения повреждениям. Проанализированы результаты лечения 123 больных. Всем пациентам выполнены оперативные вмешательства с применением остеосинтеза: БIОС канюлированными стержнями «CHARFIX», накостный остеосинтез дистальной латеральной пластиной с угловой стабильностью винтов (LСР), накостный остеосинтез динамичным кондилярным фиксатором (DCS). Лечение больных с переломами дистального отдела бедренной кости по предложенному алгоритму позволило получить положительные результаты у всех больных, проведение реабилитационных мероприятий в раннем послеоперационном периоде позволило избежать многих осложнений и ускорить социально-бытовую адаптацию больных. Ключевые слова: переломы дистального отдела бедренной кости, блокирующий интрамеду лярный остеосинтез, пластина с угловой стабильностью, алгоритм лечения. A.V. Kalashnikov, Yu.V. Lazarenko THE EXPERIENCE OF THE PATIENTS WITH FRACTURES OF DISTAL FEMUR'S TREATMENT The data of the treatment of 123 patients with the distal femur fractures are analysed. All patients were operated with using osteosynthesis by BIOS blocked intramedullary rod, a plate with angle stability, dynamic condular screw. The developed algorithm managed to achieve good results in treatment of all patients with fractures of distal femur, to activate patients in earlier terms, thus avoid of complications and hasten social adaptation. Key words: fractures of distal femur, intramedullary osteosynthesis, plate with angle stability, alogorithm of the treatment.