Діагностика і лікування поєднаних пошкоджень сухожилків згиначів та переломів кісток пальців кисті - І.Ю. Дутка; І.Р. Трутяк (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 617.577-06:616.74-018.38]-001-07-089 І.Ю. Дутка, І.Р. Трутяк Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького ДІАГНОСТИКА І ЛІКУВАННЯ ПОЄДНАНИХ ПОШКОДЖЕНЬ СУХОЖИЛКІВ ЗГИНАЧІВ ТА ПЕРЕЛОМІВ КІСТОК ПАЛЬЦІВ КИСТІ Висвітлені особливості діагностики і лікування поєднаних пошкоджень сухожилків згиначів і переломів кісток пальців кисті у 46 пацієнтів. Доопераційна діагностика пошкоджень сухожилків у 13 % була неінформаційною, а у 15,2 % інтраопераційні дані не збігалися з рентгенологічною картиною. Відновних операцій було виконано 89,1 %, реконструкційних— 10,9 %. При поєднаних пошкодженнях кісток і сухожилків у 47,8 % пацієнтів отримано відновлення структур із задовільним відновленням функції пальців і кисті, у 34,8 %— добрі та відмінні результати, а у 17,4 пошкоджені анатомічні структури були відновлені із незадовільною функцією пальців, що потребувало повторних операцій. Ключові слова: пошкодження сухожилків згиначів, перелом кісток пальців кисті. И.Ю. Дутка, И.Р. Трутяк ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ СОЧЕТАННЫХ ПОВРЕЖДЕНИЙ СУХОЖИЛИЙ СГИБАТЕЛЕЙ И ПЕРЕЛОМОВ КОСТЕЙ ПАЛЬЦЕВ КИСТИ Представлены особенности диагностики и лечения сочетанных повреждений сухожилий сгибателей и переломов костей пальцев кисти у 46 пациентов. Дооперационная диагностика повреждений сухожилий в 13 % была неинформационной, а в 15,2 % интраоперационные данные не совпадали с рентгенологической картиной. Восстановительных операций было выполнено 89,1 %, реконструктивных— 10,9 %. При сочетанных повреждениях костей и сухожилий у 47,8 % пациентов получено восстановление структур с удовлетворительным восстановлением функции пальцев и кисти, в 34,8 %— хорошие и отличные результаты, в 17,4 % поврежденные анатомические структуры были восстановлены с неудовлетворительной функцией пальцев, что требовало повторных операций. Ключевые слова: повреждение сухожилий сгибателей, перелом костей пальцев кисти. I.Yu. Dutka, I.P. Trutjak DIAGNOSTICS AND TREATMENT OF COMBINED INJURIES OF FLEXOR TENDONS AND FRACTURE OF THE BONES OF FINGERS IN THE HAND The peculiarities of diagnostics and treatment of combined injuries of flexor tendons and fracture of the bones of fingers in the hand were described at 46 patients. Preoperational diagnostics of flexor tendon injuries was not informative in 13 %, and in 15,2 % intraoperational findings were not equal to roentgenological data. Repairs were performed in 89,1 %, reconstructions— in 10,9 %. In 47,8 % of patients were achieved satisfactory results, in 34,8 %— good and excellent results and in 17,4 % injured structures were repaired with poor results that required staged operations. Key words: injuries of flexor tendons, fracture of the bones of fingers in the hand.