Клініко-епідеміологічна характеристика постраждалих з інфекційними ускладненнями політравми внаслідок ДТП - С.О. Гур'єв; П.В. Танасієнко; С.П. Сацик (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-001:614.86]-022.036.22 С.О. Гур'єв, П.В. Танасієнко, С.П. Сацик Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, м. Київ КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОСТРАЖДАЛИХ З ІНФЕКЦІЙНИМИ УСКЛАДНЕННЯМИ ПОЛІТРАВМИ ВНАСЛІДОК ДТП Досліджено особливості клініко-епідеміологічної характеристики у постраждалих з інфекційними ускладненнями політравми при дорожньо-транспортних пригодах. Встановлено вікові та статеві особливості постраждалих. Структура та розподіл інфекційних ускладнень серед постраждалих, які одужали, та тих, що померли, різні. Частіше всього постраждалими з інфекційними ускладненнями при політравмі є особи працездатного віку, що підкреслює важливість подальших досліджень даної проблеми. Ключові слова: інфекційне ускладнення, клініко-епідеміологічна характеристика, політравма. С.Е. Гурьев, П.В. Танасиенко, С.П. Сацик КЛИНИКО-ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ПОСТРАДАВШИХ С ИНФЕКЦИОННЫМИ ОСЛОЖНЕНИЯМИ ПОЛИТРАВМЫ ПРИ ДТП Исследованы особенности клинико-эпидемиологической характеристики у пострадавших с инфекционными осложнениями политравмы при дорожно-транспортных происшествиях. Установлены возрастные и половые особенности пострадавших. Структура и распределение инфекционных осложнений среди выживших и умерших пострадавших разные. Чаще всего пострадавшими с инфекционными осложнениями при политравме являются люди работоспособного возраста, что подчеркивает важность дальнейших исследований данной проблемы. Ключевые слова: инфекционное осложнение, клинико-эпидемиологическая характеристика, политравма. S.O. Gurjev, P.V. Tanasіenko, S.P. Satsik CLINICAL AND EPIDEMIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF PATIENTS WITH INFECTIOUS COMPLICATIONS OF POLYTRAUMA IN ROAD ACCIDENTS The features of clinical and epidemiological characteristics in patients with infectious complications of polytrauma in road accidents are studied. The age-sex characteristics of the victims are established. The structure and distribution of infectious complications among survivors and deceased victims are different. Mostly victims with infectious complications during polytrauma are people of working age, which underlines the importance of further research this problem. Key words: infectious complication, clinical and epidemiological characteristics, polytrauma.