Визначення факторів ризику швидкого прогресування остеоартрозу кульшового суглоба - Г.В. Гайко; О.В. Калашніков (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.728.2-0.07.17-036 Г.В. Гайко, О.В. Калашніков ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України», м. Київ ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ШВИДКОГО ПРОГРЕСУВАННЯ ОСТЕОАРТРОЗУ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА Проведено комплексне дослідження 180 хворих з остеоартрозом кульшового суглоба IV стадії за J.H. Kellgren та J.S. Lavrence різної етіології. Визначені фактори ризику швидкого прогресування цієї патології: наявність скритої (недиференційованої) дисплазії сполучної тканини II-III ступеня у хворих на ідіопатичний і диспластичний коксартроз, збільшення індексу маси тіла та зниження вмісту активних метаболітів вітаміну D3 у хворих на ідіопатичний коксартроз. Виділення факторів ризику швидкого прогресування коксартрозу дозволить проводити ефективні профілактичні і лікувальні заходи у хворих на цю складну ортопедичну патологію. Ключові слова: коксартроз, прогресування, фактори ризику. Г.В. Гайко, А.В. Калашников ОПРЕДЕЛЕНИЕ ФАКТОРОВ РИСКА БЫСТРОГО ПРОГРЕССИРОВАНИЯ ОСТЕОАРТРОЗА ТАЗОБЕДРЕННОГО СУСТАВА Проведено комплексное исследование 180 больных остеоартрозом тазобедренного сустава IV стадии по J.H. Kellgren и J.S. Lavrence различной этиологии. Определены факторы риска быстрого прогрессирования этой патологии: наличие скрытой (недифференцированной) дисплазии соединительной ткани II-III степени у больных идиопатическим и диспластическим коксартрозом, увеличение индекса массы тела и снижение содержания активных метаболитов витамина D3 у больных идиопатическим коксартрозом. Выделение факторов риска быстрого прогрессирования коксартроза позволит проводить эффективные профилактические и лечебные мероприятия у больных со сложной ортопедической патологией. Ключевые слова: коксартроз, прогрессирование, факторы риска. G.V. Gajko, A.V. Kalashnikov IDENTIFICATION OF THE RISK FACTORS FOR RAPID PROGRESSION OF THE OSTEOARTHROSIS OF THE HIP JOINT A complex study of 180 patients with osteoarthrosis of the hip joint stage IV J.H. Kellgren and J.S. Lavrence of various etiologies. It is identified risk factors for rapid progression of this disease: the presence of hidden (undifferentiated) dysplasia of the connective tissue II-III degree in patients with idiopathic and dysplastic coxarthrosis, the body mass index increase and the active metabolite of vitamin D3 decrease in patients with idiopathic coxarthrosis. Allocation of the risk factors for rapid progression of coxarthrosis will allow effective preventive and therapeutic measures in patients with complex orthopedic pathology. Key words: coxarthrosis, progression, risk factors.