Досвід надання допомоги потерпілим з множинними і поєднаними пошкодженнями в Харкові - В.В. Бойко; А.В. Козаченко; В.Г. Ринденко; В.І. Щербаков; С.В. Ринденко; О.Е. Феськов (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.7-001-083,98:614.86 В.В. Бойко, А.В. Козаченко**, В.Г. Ринденко***, В.І. Щербаков*, С.В. Ринденко***, О.Е. Феськов* ** ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН України», м. Харків *Харківський національний медичний університет **Харківська міська лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова ***Харківська медична академія післядипломної освіти ДОСВІД НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПОТЕРПІЛИМ З МНОЖИННИМИ І ПОЄДНАНИМИ ПОШКОДЖЕННЯМИ В ХАРКОВІ Наведено дані про організаційні питання надання медичної допомоги постраждалим із множинними і поєднаними ушкодженнями в умовах спеціалізованого відділення політравми. Узагальнено досвід основних напрямків роботи, обґрунтовано раціональність штатної структури спеціалізованого відділення політравми. Ключові слова: політравма, лікування, організація. В.В. Бойко, А.В. Козаченко, В.Г. Рынденко, В.И. Щербаков, С.В. Рынденко, А.Э. Феськов ОПЫТ ОКАЗАНИЯ ПОМОЩИ ПОСТРАДАВШИМ С МНОЖЕСТВЕННЫМИ И СОЧЕТАННЫМИ ПОВРЕЖДЕНИЯМИ В ХАРЬКОВЕ Приведены данные об организационных вопросах оказания медицинской помощи пострадав шим с множественными и сочетанными повреждениями в условиях специализированного отделения политравмы. Обобщен опыт основных направлений работы, обоснована рациональность штатной структуры специализированного отделения политравмы. Ключевые слова: политравма, лечение, организация. V.V. Boyko, A.V. Kozachenko, V.G. Ryndenko, V.I. Scherbakov, S.V. Ryndenko, A.E. Feskov EXPERIENCE IN MEDICAL AID TO VICTIMS WITH MULTIPLE AND COMBINED INJURIES IN KHARKOV The data about organizational questions of rendering of medical aid to victims with multiple injures in specialized polytrauma department are cited. Experience of the basic directions of work is generalized, rationally of regular structure of specialized polytrauma department is proved. Key words: polytrauma, medical aid, organization.