Віддалені результати хірургічного лікування переломів вертлюгової западини - М.Л. Анкін; Т.М. Петрик (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.718.16-001.5-06-089.168.1 М.Л. Анкін, Т.М. Петрик КЗКОР «Київська обласна клінічна лікарня» ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПЕРЕЛОМІВ ВЕРТЛЮГОВОЇ ЗАПАДИНИ Переломи вертлюгової западини — одна з найтяжчих і складних травм опорно-рухо вого апарату і представляє в травматології й ортопедії актуальну проблему діагности ки й лікування. Проаналізовано віддалені результати хірургічного лікування 98 хворих з переломами вертлюгової западини, які перебували на стаціонарному лікуванні в ортопедотравматологічному центрі Київської обласної клінічної лікарні протягом 2002-2008 рр. Відмінні результати спостерігалися у хворих, яким оперативне втручання виконано в перші 14 днів з моменту травми, та у хворих з анатомічною та неточною (2-3 мм) репозицією при відновленні анатомії вертлюгової западини. Ключові слова: вертлюгова западина, хірургічне лікування, віддалені результати. Н.Л. Анкин, Т.М. Петрик ОТДАЛЕННЫЕ РЕЗУЛЬТАТЫ ХИРУРГИЧЕСКОГО ЛЕЧЕНИЯ ПЕРЕЛОМОВ ВЕРТЛУЖНОЙ ВПАДИНЫ Переломы вертлужной впадины— одна из самых тяжелых и сложных травм опорно-двига тельного аппарата и представляет в травматологии и ортопедии актуальную проблему диагнос тики и лечения. Проанализированы отдаленные результаты хирургического лечения 98 больных с переломами вертлужной впадины, которые находились на стационарном лечении в ортопедо травматологическом центре Киевской областной клинической больницы в 2002-2008 гг. Отличные результаты наблюдались у больных, которым оперативное вмешательство выполнено в первые 14 дней с момента травмы, и у больных с анатомической и неточной (2-3 мм) репозицией при восстановлении анатомии вертлужной впадины. Ключевые слова: вертлужная впадина, хирургическое лечение, отдаленные результаты. N.L. Ankin, T.M. Petryk LONG-TERM RESULTS OF SURGICAL TREATMENT OF COTYLOID CAVITY FRACTURES Cotyloid cavity fractures being among the most severe and complex locomotor system injuries are an actual problem of diagnosis and treatment in traumatology and orthopedics. Long-term results of surgical treatment of 98 patients with cotyloid cavity fractures treated in orthopedic trauma center of Kyiv Regional Clinical Hospital during 2002-2008, are analyzed. Excellent results have been observed in cases with surgery performed during the first 14 days after injury and in patients with anatomical and inaccurate (2-3 mm) reduction while restoration the cotyloid cavity anatomy. Key words: cotyloid cavity, surgical treatment, long-term results.