Якість життя дітей шкільного віку після кардіохірургічного лікування вроджених вад серця - М.О. Гончарь (Медицина сьогодні і завтра, 2014)
УДК 616.12-007.2-053.1-053.5-089-036.8М.О. ГончарьХарківський національний медичний університетЯКІСТЬ ЖИТТЯ ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ ПІСЛЯ КАРДІОХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ВРОДЖЕНИХ ВАД СЕРЦЯ Проаналізовано якість життя 180 пацієнтів шкільного віку у віддалені терміни після корекції вродженої вади серця за допомогою опитувальника SF-36 у порівнянні з даними 70 здорових однолітків. Встановлено порушення якості життя за 7 показниками шкали у прооперованих дітей. Єдина шкала, за якою не було виявлено вірогідних відмінностей від здорових однолітків, відображує психічну компоненту здоров’я.З урахуванням даних анкетування 146 батьків пацієнтів за допомогою шкали са-мооцінки рівня занепокоєння та тесту визначення стійкості до стресу обґрунтовано доцільність проведення індивідуальної та родинної психологічної реабілітації у даної категорії пацієнтів.Ключові слова: вроджена вада серця, оперативна корекція, якість життя.М.А. ГончарьКАЧЕСТВО ЖИЗНИ ДЕТЕЙ ШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА ПОСЛЕ КАРДИОХИРУРГИЧЕСКОЙ КОРРЕКЦИИ ВРОЖДЕННЫХ ПОРОКОВ СЕРДЦАПроанализировано качество жизни 180 детей школьного возраста в отдаленном периоде после оперативной коррекции врожденных пороков сердца при помощи опросника SF-36 в сравнении с 70 здоровыми школьниками. Установлено снижение качества жизни у прооперированных по7 показателям опросника. С учетом данных анкетирования 146 родителей пациентов при помощи шкалы уровня тревожности и теста определения стрессоустойчивости обоснована целесообразность проведения индивидуальной и семейной психологической реабилитации у данной категории пациентов.Ключевые слова: врожденные пороки сердца, оперативная коррекция, качество жизни.M.A. GoncharLIFE QUALITY OF SCHOOL-AGE CHILDREN AFTER SURGICAL CORRECTION OF CONGENITAL HEART DISEASESThe life quality of 180 school-age children in the long term after surgical correction of congenital heart disease is analyzed using SF-36 questionnaire compared with 70 healthy schoolchildren. A decrease in life quality in children after surgical correction by 7 parameters of the questionnaire is revealed. Basing on the survey data of 146 parents of patients by using anxiety scale and stress test, the expediency of individual and family psychological rehabilitation in these patients is justified.Key words: congenital heart disease, surgical correction, life quality.Поступила 25.02.14