Маркери функції ендотелію і запалення у хворих на ішемічну хворобу серця - П.Г. Кравчун; О.М. Шелест; Ю.О. Ковальова; Б.О. Шелест; Д.В. Ольховський (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.12-005.4-018.74-002-092:612.017.1 П.Г. Кравчун, О.М. Шелест, Ю.О. Ковальова, Б.О. Шелест, Д.В. Ольховський Харківський національний медичний університет МАРКЕРИ ФУНКЦІЇ ЕНДОТЕЛІЮ І ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ Проаналізовано дані літератури з проблеми вивчення факторів ризику ішемічної хвороби серця. В розвитку ішемічної хвороби серця найголовніше значення має атеросклероз вінцевих артерій серця, який виникає як реакція-відповідь на пошкодження ендотелію судин і відповідає за найпотужніший з відомих ендогенних вазодилятаторів— оксид азоту. Рівень фактора Віллебрандта в крові є патофізіоло гічно, експериментально і клінічно верифікованим маркером дисфункції ендотелію. Запальний процес при атеросклерозі є наслідком універсальної реакції-відповіді ендотелію на пошкоджуючу дію різних факторів ризику і, можливо, деяких інфекційних агентів. Ключові слова: ішемічна хвороба серця, ендотелій, запалення, цитокіни. П.Г. Кравчун, А.Н. Шелест, Ю.А. Ковалёва, Б.А. Шелест, Д.В. Ольховский МАРКЕРЫ ФУНКЦИИ ЭНДОТЕЛИЯ И ВОСПАЛЕНИЯ У БОЛЬНЫХ ИШЕМИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ СЕРДЦА Проанализированы данные литературы по проблеме изучения факторов риска ишемической болезни сердца. В развитии ишемической болезни сердца основное значение имеет атеросклероз венечных артерий сердца, который возникает как реакция-ответ на повреждение эндотелия сосудов и отвечает за наиболее мощный из известных эндогенных вазодилататоров— оксид азота. Уровень фактора Виллебрандта в крови— патофизиологично, экспериментально и клинически верифицированный маркер дисфункции эндотелия. Воспалительный процесс при атеросклерозе является следствием универсальной реакции-ответа эндотелия на повреждающее действие разных факторов риска и, возможно, некоторых инфекционных агентов. Ключевые слова: ишемическая болезнь сердца, эндотелий, воспаление, цитокины. P.G. Kravchun, О.М. Shelest, Yu.О. Kovalyova, B.О. Shelest, D.V. Olchovsky MARKERS OF ENDOTHELIAL FUNCTION AND INFLAMMATION IN PATIENTS WITH CORONARY HEART DISEASE The literary data for the problems of the study ischemic heart disease risk factors are analysed. Atherosclerosis of the coronary arteries of heart plays one of the main role in formation ischemic heart diseases,which appears as a reaction-response to vascular endothelial damage and is responsible to the most powerful vasodilatators known as nitric oxide. The level of Willebrand factor in the blood is phatophisiological, experimentally and clinically verificated marker of endothelial dysfunction. The inflammatory process in atherosclerosis is a consequence of the universal reaction-response to the damaging effect of the endothelium of various risk factors, and possibly infectious agents. Key words: coronary heart disease, endothelium, inflammation, cytokines.