Діагностика лямбліозу у хворих на генералізований пародонтит за визначенням стану мікробіоценозу порожнини рота - Н.М. Савєльєва (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.314.17-008.1:[616.993:576.893.161.22:616.31-022]-078 Н.М. Савєльєва Харківський національний медичний університет ДІАГНОСТИКА ЛЯМБЛІОЗУ У ХВОРИХ НА ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ ЗА ВИЗНАЧЕННЯМ СТАНУ МІКРОБІОЦЕНОЗУ ПОРОЖНИНИ РОТА При комплексному обстеженні хворих на генералізований пародонтит на тлі паразитарних захворювань (лямбліозу, ентеробіозу, токсокарозу) проведено мікробіологічне дослідження вмісту порожнини роту. Встановлені відмінності в частоті виділення різних умовно-патогенних мікроорганізмів залежно від типу паразитозу. Наявність мікроорганізму E. faecalis, виділеного в найбільшій кількості від хворих на генералізований пародонтит на тлі лямбліозу може бути непрямою ознакою паразитарного захворюван ня і слугувати додатковим методом для його виділення. Ключові слова: генералізований пародонтит, лямбліоз, мікрофлора ротової порожнини, E. faecalis. Н.Н. Савельева ДИАГНОСТИКА ЛЯМБЛИОЗА У БОЛЬНЫХ ГЕНЕРАЛИЗОВАННЫМ ПАРОДОНТИТОМ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИИ СОСТОЯНИЯ МИКРОБИОЦЕНОЗА ПОЛОСТИ РТА При комплексном обследовании больных генерализованным пародонтитом на фоне паразитар ных заболеваний (лямблиоза, энтеробиоза, токсокароза) проведено микробиологическое исследование содержимого полости рта. Установлены различия в частоте выделения различных условно -патогенных микроорганизмов в зависимости от типа паразитозов. Наличие микроорганизма E. faecalis, выделенного в наибольшем количестве от больных генерализованным пародонтитом на фоне лямблиоза может быть косвенным признаком паразитарного заболевания и служить дополнительным методом для его выявления. Ключевые слова: генерализованный пародонтит, лямблиозная инвазия, микрофлора ротовой полости, E. faecalis. N.N. Saveleva DIAGNOSIS OF GIARDIASIS IN PATIENTS WITH GENERALIZED PERIODONTITIS IN DETERMINING THE STATE OF THE ORAL MICROBIOCENOSIS Under the complex examination of patients with generalized periodontitis against parasitic diseases (giardiasis, enterobiosis, toxocarosis) conducted microbiological research contents of the mouth. The differences in the frequency of isolation of various opportunistic pathogens, depending on the type of parasites. The presence of the microorganism E. faecalis, isolated in the greatest number of patients with generalized periodontitis against giardiasis may be an indirect sign of parasitic diseases and serve as an additional method for its detection. Key words: generalized periodontitis, Giardiasis invasion, oral microflora, E. faecalis. Поступила 25.03.13