Тривалість антикоагулянтної підготовки до електричної кардіоверсії фібриляції передсердь - О.С. Калашникова (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.125-008.313.2-085.273.53-085.843 О.С. Калашникова ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» ТРИВАЛІСТЬ АНТИКОАГУЛЯНТНОЇ ПІДГОТОВКИ ДО ЕЛЕКТРИЧНОЇ КАРДІОВЕРСІЇ ФІБРИЛЯЦІЇ ПЕРЕДСЕРДЬ Вивчали ефективність антикоагулянтної терапії різної тривалості перед виконанням електричної кардіоверсії фібриляції передсердь. Показано, що чотиритижнева антикоагу лянтна підготовка виявилась неефективною у 55 (41,2 %) пацієнтів, у яких виявили неорганізовані тромби при проведенні черезстравохідної ехокардіографії. Клінічними факторами, пов'язаними з тривалістю антикоагулянтної підготовки до 8 тижнів, були тривалість фібриляції передсердь до 1 року, ожиріння та паління; понад 8 тижнів - тривалість останнього епізоду фібриляції передсердь, поєднання артеріальної гіпертензії, зниження швидкості клубочкової фільтрації менше 60 мл/хв/1,73 м3. Ключові слова: фібриляція передсердь, тромби, антикоагулянтна терапія. О.С. Калашникова ПРОДОЛЖИТЕЛЬНОСТЬ АНТИКОАГУЛЯНТНОЙ ПОДГОТОВКИ К ЭЛЕКТРИЧЕСКОЙ КАРДИОВЕРСИИ ФИБРИЛЛЯЦИИ ПРЕДСЕРДИЙ Изучали эффективность антигоагулянтной терапии различной продолжительности перед выполнением электрической кардиоверсии фибрилляции предсердий. Показано, что четырехнедельная антикоагулянтная подготовка оказалась неэффективной у 55 (41,2 %) пациентов, у которых выявили неорганизованные тромбы при проведении чреспищеводной эхокардиографии. Клиническими факторами, связанными с продолжительностью антикоагулянтной подготовки до 8 недель, были продолжительность фибрилляции предсердий до 1 года, ожирение и курение; более 8 недель - длительность последнего эпизода фибрилляции предсердий, сочетание артериальной гипертензии с ишемической болезнью сердца, снижение скорости клубочковой фильтрации меньше 60 мл/мин/1,73 м3. Ключевые слова: фибрилляция предсердий, тромбы, антикоагулянтная терапия. O.S. Kalashnikova DURATION OF ANTICOAGULANT PREPARATION TO ELECTRIC CARDIOVERSION OF ATRIAL FIBRILLATION The effectiveness of anticoagulant therapy of different duration before performing electrical cardioversion of atrial fibrillation is studied. It is shown, that the four-week anticoagulation training is ineffective in 55 (41,2 %) patients, which revealed spontaneous clots in conducting transesophageal echocardiography. Clinical factors associated with the duration of anticoagulation training to 8 weeks duration of atrial fibrillation up to 1 year, obesity and tobacco; more than 8 weeks - duration of the last episode of atrial fibrillation, a combination of arterial hypertension and ischemic heart disease, decreased glomerular filtration rate is below 60 ml/min/1.73 m3. Key words: atrial fibrillation, thrombuses, anticoagulant therapy. Поступила 03.01.13