Вивчення вікових ризиків інвалідизації внаслідок серцево-судинних захворювань за ієрархічною моделлю з рандомізованими ефектами - О.М. Очередько; В.П. Клименюк (Медицина сьогодні і завтра, 2014)
УДК 614.2:517.004.13:519.46(014)О.М. Очередько, В.П. КлименюкВінницький національний медичний університет ім. М.І. ПироговаВИВЧЕННЯ ВІКОВИХ РИЗИКІВ ІНВАЛІДИЗАЦІЇ ВНАСЛІДОК СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЗА ІЄРАРХІЧНОЮ МОДЕЛЛЮ З РАНДОМІЗОВАНИМИ ЕФЕКТАМИРозглянуто вікові закономірності інвалідизації внаслідок серцево-судинних захво-рювань населення Житомирської області суцільним методом протягом 1999–2008 років на основі АРС-конструкції. Остання уможливлює простеження популяційних явищ у процесі зміни і набування зрілості когорт у часі. Аналіз даних проведено на основі ієрархічної нелінійної мікст-моделі. Лінійний віковий тренд свідчить про зростання ризику інвалідизації внаслідок серцево-судинних захворювань з віком. Напрямок квадратичного вікового тренду свідчить про досягнення піку і поступове зниження ризику інвалідизації після 60 років. Пояснення спостережених вікових закономірностей інвалідизації слід шукати у взаємодії біологічних і соціальних чинників.Ключові слова: інвалідизація, серцево-судинні захворювання, АРС-конструкція, мікст-модель.А.Н. Очередько, В.П. КлименюкИЗУЧЕНИЕ ВОЗРАСТНЫХ РИСКОВ ИНВАЛИДИЗАЦИИ ВСЛЕДСТВИЕ СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫХ ЗАБОЛЕВАНИЙ ПО ИЕРАРХИЧЕСКОЙ МОДЕЛИ С РАНДОМИЗИРОВАННЫМИ ЭФФЕКТАМИРассмотрены возрастные закономерности инвалидизации вследствие сердечно-сосудистых заболеваний населения Житомирской области сплошным методом на протяжении 1999–2008 годов на основе АРС-конструкции. Последняя дает возможность прослеживать популяционные процессы в ходе смены и созревания когорт во времени. Анализ данных произведен на основе иерархической нелинейной микст-модели. Линейный возрастной тренд свидетельствует о росте риска инвали-дизации вследствие сердечно-сосудистых заболеваний с возрастом. Направление квадратического возрастного тренда свидетельствует о достижении пика и постепенном снижении риска инва-лидизации после 60 лет. Объяснение выявленных возрастных закономерностей инвалидизации следует искать во взаимодействии биологических и социальных факторов.Кючевые слова: инвалидизация, сердечно-сосудистые заболевания, АРС-конструкция, микст-модель.O.M. Ocheredko, V.P. KlimenykSTUDY OF AGE RELATED RISK OF DISABILIGTY DUE TO CARDIAC DISEASES BY HIERARCHICAL MODEL WITH RANDOMIZED EFFECTSThe regularities in age-related risk of disability due to cardiac diseases in Zhitomirsky region population over 1999–2008 are by APC-construction. Latter empowers the tracing of population based phenomena in a processes of cohorts maturity and replacement. Data analysis exploited hierarchical nonlinear mixed model. Linear are trend was found to be significant that bears witness to increase in invalidization risk with ageing. Quadratic are trend also proved to be significant and evidences the climax in risk is achieved in age about 60 with gradual leveling down. The possible explanations of given age effects we suggest to be searched in interaction of biological and social factors.Key words: disability, cardiac diseases, APC-construction, mixed model.Поступила 14.03.14