Про стан професійної захворюваності у Донецькій області - Садеков, Д.Р.; Полудо, С.В.; Голубєва, Л.І. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 613.62 (477.62) Д.Р. Садеков, С.В.Полудо , Л.І. Голубєва * Донецький національний медичний університет ім. М. Горького Славянське районне управління - філія Головного Управління Держсанепідслужби України у Донецької області *Харцизьке місцеве Управління - філія Головного Управління Дерсанепідслужби України у Донецькій області ПРО СТАН ПРОФЕСІЙНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ У ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ У Донецькій області за період 2003-2011 рр. спостерігається тенденція зниження кількості працюючих та випадків профзахворювань. Найбільше постраждалих було зареєстрова но серед робітників вугільної промисловості, на другому місці металургійна галузь, на третьому - машинобудування. У структурі профзахворювань на першому ранговому місці знаходиться пилова патологія (69,2 %), друге місце належить захворюванням опорно-рухового апарату (23,15 %), третє місце займає вібраційна хвороба (8,39 %). Розподіл хворих щодо стажу роботи і залежно від віку працюючих протягом 2008-2011 рр. змінювався несуттєво. Ключові слова: професійна захворюваність, структура. Д.Р. Садеков, С.В. Полудо, Л.И. Голубева О СОСТОЯНИИ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ ЗАБОЛЕВАЕМОСТИ В ДОНЕЦКОЙ ОБЛАСТИ В Донецкой области за период 2003-2011 гг. наблюдается тенденция снижения количества работающих и случаев профзаболеваний. Больше всего пострадавших было зарегистрировано среди рабочих угольной промышленности, на втором месте - металлургическая отрасль, на третьем - машиностроение. В структуре профзаболеваний на первом ранговом месте находится пылевая патология (69,2 %), второе место принадлежит заболеваниям опорно-двигательного аппарата (23,15 %), третье место занимает вибрационная болезнь (8,39 %). Распределение больных относительно стажа работы и в зависимости от возраста работающих на протяжении 2008-2011 гг. менялось несущественно. Ключевые слова: профессиональная заболеваемость, структура. D.R. Sadekov, S.V. Poluda, L.I. Golubeva STATE OF OCCUPATIONAL MORBIDITY IN DONETSK REGION In the Donetsk region for the period 2003-2011 years there is a tendency to reduce the number of workers and cases of occupational morbidity. Most affected were among the workers of the coal industry, metallurgical industry second place, third - engineering. In the structure of occupational diseases in the first rank place is dusty pathology (69,2 %), the second place belongs to diseases of the musculoskeletal system (23,15 %), the third place is occupied by vibration disease (8,39 %). The distribution of patients with regard to length of service and depending on the age of employees during the 2008-2011 years changed insignificantly. Key words: occupational morbidity, structure.