Особливості неврологічної симптоматики у гірників при гострих отруєннях метаном - Ніколенко, А.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 614.8=24+547.211:622-051 А.В. Ніколенко Донецький національний медичний університет ім. М. Горького ОСОБЛИВОСТІ НЕВРОЛОГІЧНОЇ СИМПТОМАТИКИ У ГІРНИКІВ ПРИ ГОСТРИХ ОТРУЄННЯХ МЕТАНОМ Обстежено 156 осіб, серед яких 96 гірників, що перенесли гостре отруєння метаном і 60 практично здорових гірників контрольної групи. Найбільш частим симптомом у постраждалих від гострого отруєння був біль голови, зниження життєвої активності (слабкість, забудькуватість, виснаження), а також порушення свідомості, втомлюваність та безсоння. Вегетативна симптоматика проявлялась нудотою, млостю, колапсом. Перебіг хвороби характеризувався у більшості випадків покращенням. Ключові слова: гірники, метан, симптоми отруєння. А.В. Николенко ОСОБЕННОСТИ НЕВРОЛОГИЧЕСКОЙ СИМПТОМАТИКИ У ГОРНОРАБОЧИХ ПРИ ОСТРЫХ ОТРАВЛЕНИЯХ МЕТАНОМ Обследовано 156 лиц, среди которых 96 горнорабочих, которые перенесли острое отравление метаном и 60 практически здоровых горнорабочих контрольной группы. Наиболее частым симптомом у пострадавших от острого отравления метаном была головная боль, снижение жизненной активности (слабость, забывчивость, истощение), а также нарушение сознания, утомляемость и бессонница. Вегетативная симптоматика проявлялась тошнотой, дурнотой, коллапсом. Течение болезни характеризовалось в большинстве случаев улучшением. Ключевые слова: горнорабочие, метан, симптомы отравления. A.V. Nikolenko NERVOUS SYMPTOMS OF ACUTE METHANE POISONING OF COAL MINERS 156 patients, among which one 96 miners who have tolerated an acute toxic exposure methane and practically health 60 miners of telltale bunch are inspected. The most frequent sign for suffered from an acute methane poisoning was a headache, a drop of vital activity (asthenia, forgetfulness, exhausting), and also violation of consciousness, fatigability and a sleeplessness. The vegetative symptomatology was exhibited by a nausea, giddiness, a blow-up. Disease was characterized in most cases by improving. Key words: miners, methane, signs of a poisoning.