Показники гемодинамічних і структурних параметрів серця у хворих із коморбідною патологією - Топчій, І.І.; Семенових, П.С.; Кірієнко, О.М.; Кірієнко, Д.О.; Циганков, О.І.; Грідасова, Л.М. (Медицина сьогодні і завтра, 2021)
In press Вивчено особливості функціональних і структурних змін серця у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2-го типу з нефропатією. Обстежено 75 пацієнтів із ЦД 2-го типу, з яких діабетичну нефропатію різного ступеня тяжкості мали 50 хворих. Контрольну групу становили 20 практично здорових осіб. Після клінічного обстеження залежно від стану функції нирок усіх пацієнтів було розподілено на три групи: перша – 25 хворих на ЦД 2-го типу без ознак нефропатії; друга – 26 хворих на ЦД 2-го типу з нормальною швидкістю клубочкової фільтрації і альбумінурією; третя – 24 хворі на ЦД 2-го типу зі зниженою швидкістю клубочкової фільтрації і альбумінурією. Для виявлення змін гемодинаміки і структурних параметрів серця пацієнтам проводили трансторакальну ехокардіографію на ультразвуковому апараті «ULTIMA PA» («Radmir», Україна) із використанням секторального фазованого датчика з діапазоном частот 2–3 МГц за стандартною методикою відповідно до рекомендацій Американського ехокардіографічного товариства. Для отримання індексованих показників хворим проводили антропометричні вимірювання. У хворих із діабетичною нефропатією і альбумінурією і зниженою швидкістю клубочкової фільтрації виявлено збільшення лінійних розмірів серця відносно контролю і показників хворих без ознак нефропатії. При діабетичній нефропатії у хворих відбувалось вірогідне збільшення маси міокарда лівого шлуночка і суттєве збільшення частоти виявлення гіпертрофії лівого шлуночка до 91,3 % у хворих з альбумінурією і збереженою функцією нирок і до 100 % при зниженій швидкості клубочкової фільтрації. Ключові слова: цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, діабетична нефропатія, ремоделювання серця, хронічна хвороба нирок.