Динаміка біохімічних показників у процесі загоєння слизово-кісткової рани при спонтанному пародонтиті на тлі різної реактивності організму - Яров, Ю.Ю. (Медицина сьогодні і завтра, 2021)
In press Вивчено динаміку вмісту біохімічних показників (перекисного окиснення ліпідів, середньомолекулярних пептидів та простагландинів) у крові після хірургічного втручання на тканинах пародонта у 24 собак зі спонтанним пародонтитом. Тварин було розподілено на групи з нормо-, гіпер- та гіпореактивністю організму. Установлено, що зміни досліджених біохімічних показників при нормореактивності організму є взаємоузгодженими, що забезпечує синхронізацію некротичних і репаративних процесів при загоєнні слизово-кісткової рани після клаптевої операції за спонтанного пародонтиту. При гіперреактивності організму зміни вмісту показників перекисного окиснення ліпідів, середньомолекулярних пептидів та простагландинів у крові спричинюють посилення некротичних процесів, а при гіпореактивності – їхнє уповільнення, що в обох випадках призводить до затримки репарації при загоєнні штучної слизово-кісткової рани. Ключові слова: спонтанний пародонтит, реактивність організму, загоєння рани, біохімічні показники.