Відновлювальна терапія після фотодинамічної терапії фонових і передракових захворювань вульви - Дунаєвська, В.В.; Татарчук, Т.Ф.; ЗанькоO.B. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Розроблено комплексний підхід до лікування пацієнток із фоновими й передраковими захворюваннями вульви, який включає в себе фотодинамічну терапію і плазмову терапію (як відновлювальну), та оцінено ефективність методу. Ефективність плазмової терапії після лікування фонових і передракових захворювань вульви оцінювали методом фотодинамічної терапії. Робота базується на результатах дослідження 60 пацієнтів у віці від 32 до 70 років, середній вік становив (53,3±3,6) року, із морфологічно верифікованим діагнозом вульварна інтраепітеліальна неоплазія, змішана форма дистрофії вульви (Lichen scleroses et atrophicus, плоскоклітинна гіперплазія). Хворих було розподілено на дві групи. Пацієнтам обох груп проводили фотодинамічну терапію з використанням внутрішньовенного фотосенсибілізатора «Фотолон®» (РУП «Белмедпрепарати», Республіка Беларусь), що являє собою комплекс тринатрієвої солі хлорину ебс з полівінілпіролідоном низькомолекулярним. Сеанс фотодинамічної терапії проводили через 3-4 год після закінчення інфузії фотосенсибілізатора з використанням коагулятора лазерного універсального «Ліка-хірург» («Фотоніка Плюс», Україна, 7.-660 нм). Пацієнтам другої групи після фотодинамічної було проведено плазмову терапію. Установлено, що застосування фотодинамічної і плазмової терапії підвищує ефективність лікування фонових і передракових захворювань вульви, прискорює період регенерації пошкоджених тканин і реабілітації хворих у 2 рази та збільшує безрецидивний період захворювання. Ключові слова: фотодинамічна терапія, плазмова терапія, передракові захворювання вульви.