Сучасна феноменологія депресивних розладів, асоційованих із суїцидальною поведінкою, у чоловіків - Кольцова, Г.Г. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Проведено комплексне обстеження 100 чоловіків із депресивними розладами. Проаналізовано клініко-психопатологічні та патопсихологічні особливості депресивних розладів, асоційованих із суїцидальною поведінкою, у чоловіків. Усі обстежені були розподілені на дві групи: основну - 51 хворий з ознаками суїцидальної поведінки, контрольну - 49 хворих без ознак суїцидальної поведінки. Показано, що клінічна структура депресивних розладів представлена тужливим (у 35,5 % хворих основної групи та 34,7 % - контрольної), емоційно-лабільним (у 29,9 і 31,3 % відповідно) та апатичним (у 34,6 і 34,0 %) варіантами. Установлено, що в чоловіків, хворих на депресивні розлади, асоційовані із саморуйнівною поведінкою, спостерігаються високий рівень суїцидального ризику, низький рівень самоусвідомлення смерті, великий або помірний депресивний епізод за MADRS, тяжка депресія за НАМ-D, клінічно виражена тривога та депресія за HADS, серйозні суїцидальні наміри за Колумбійською шкалою. Суїцидогенними факторами в чоловіків із депресивними розладами є фрустрація базових потреб, утрата цільових установок особистості та вживання алкоголю., Ключові слова: депресивні розлади, депресія, тривога, суїцидальна поведінка.