Відновлення тканин опорних поверхонь стоп удосконаленим методом fillet flap - Пасічний, Д.А. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Подано власний досвід застосування методу digital fillet flap, зокрема запропонованого клаптя передньобічного відділу підошви на основі латеральної крайової артерії (arteriae plantaris lateralis digiti quinti, або fibular plantar marginal artery) і варіабельних підошовних плесневих артерій IV міжплесневого проміжку у поєднанні з пластикою м’якими тканинами V пальця, для відновлення ран, що тривало не загоюються, та язв переднього відділу стопи у 5 пацієнтів. Показано, що даний спосіб дозволяє відновити дефект переднього відділу стопи підошовним опороздатним клаптем, який має множинне осьове кровопостачання та чутливу іннервацію. Запропоновано метод адаптації клаптя до поверхні рани, заснований на виконанні 3–5 радіальних розрізів довжиною 2–3 мм м’яких тканин гемісферичних країв пальцевого клаптя без пошкодження судин і нервів пальців, що дозволяє знизити кривизну клаптя, мінімізувати підклаптевий простір, тканинне натяжіння та закрити більшу ранову площу. Клапті fillet flap були успішно застосовані для відновлення тканин нейротрофічних виразок і ран, що тривало не загоюються, переднього відділу стопи.