Вплив комплексу чинників навколишнього середовища на неврологічний розвиток недоношених дітей - Завгородній, І.В.; Семенова, Н.В.; Кондратова, І.Ю.; Піонтковська, О.В.; Завгородня, Н.І. (Медицина сьогодні і завтра, 2015)
У статті розглянуто питання впливу комплексу чинників навколишнього середовища неонатальних відділень (підвищених рівнів шуму, природного та штучного освітлення, електричної та магнітної складових електромагнітних випромінювань, несприятливих метеорологічних чинників) на виникнення порушень неврологічного розвитку недоношених новонароджених дітей. Під час дослідження було використано моделі логістичної регресії. Встановлено, що найбільш значущими фізичними чинниками в неонатальних відділеннях, які чинять несприятливий вплив на передчасно народжених дітей? є підвищені рівні шуму та штучної освітленості.