Критеріальні ознаки серцевого ритму в оцінці здоров’я студентів - Гребняк, М.П.; Якимова, К.О. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 378.172:616.12-008.31-079 М.П. Гребняк, К.О. Якимова Донецький національний медичний університет ім. М. Горького КРИТЕРІАЛЬНІ ОЗНАКИ СЕРЦЕВОГО РИТМУ В ОЦІНЦІ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТІВ Представлено результати дослідження варіабельності серцевого ритму за спектральни ми, автокореляційними та геометричними показниками. Під впливом фізичного навантаження відбулася стабілізація серцевого ритму зі збільшенням асиметрії та ексцесу. Встановлені зміни свідчать про недостатність саморегулюючих механізмів при фізичному навантаженні. Ключові слова: серцевий ритм, здоров’я, студенти. Н.П. Гребняк, К.А. Якимова КРИТЕРИАЛЬНЫЕ ПРИЗНАКИ СЕРДЕЧНОГО РИТМА В ОЦЕНКЕ ЗДОРОВЬЯ СТУДЕНТОВ Представлено результаты исследования вариабельности сердечного ритма по спектральным, автокорреляционным и геометрическим показателям. Под влиянием физической нагрузки произошла стабилизация сердечного ритма с увеличением ассиметрии и эксцесса. Установленные изменения свидетельствуют о недостаточности саморегулирующих механизмов при физической нагрузке. Ключевые слова: сердечный ритм, здоровье, студенты. M.P. Grebnyak, K.O. Yakimova CRITERION SIGNS OF HEARTBEAT IN ESTIMATING STUDENTS HEALTH The results of research of heartbeat variability due to spectral, autcorrelative and giometrical indications are given. Under the influence of physical load the stability of heartbeat with the increase of assimetria to excess happened. These changes are evidence of insufficiency of selfcorrelative mechanisms in physical load. Key words: heartbeat, health, students.