Ефективність застосування ультразвукового скальпеля при лапароскопічній холецистектомії - Черкова , Н.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Подано досвід хірургічного лікування 3879 хворих на жовчнокам’яну хворобу, яким виконано лапароскопічну холецистектомію. З них 3352 пацієнтам лапароскопічну холецистектомію виконували із застосуванням електрокоагуляції та 527 – за допомогою ультразвукового скальпеля. Використання ультразвукового скальпеля при холецистектомії для коагуляції, дисекції та розсічення тканин дозволяє забезпечити надійний гемостаз при мінімальній травматизації навколишніх тканин та виконати найбільш «відповідальні» етапи лапароскопічних операцій без ускладнень. Ультразвуковий скальпель чинить виражений коагуляційний ефект, що приводить до зниження загальної крововтрати при операціях, дає ніжний коагуляційний струп, а це, у свою чергу, покращує перебіг післяопераційного періоду.