Особливості зміни електричної активності мозку в період нічного сну у хворих з розсіяним склерозом - Сухоруков, В.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
У роботі подано результати дослідження електроенцефалограми в період нічного сну у 30 хворих на розсіяний склероз. Показано, що у обстежених хворих у глибоких стадіях нічного сну знижувалась спектральна потужність і дещо збільшувалась частота дельта-ритму. Відмічено значне зниження в стадії С4 як міжпівкульної, так і внутрішньопівкульної когерентності в дельта-діапазоні. У фазі швидкого сну відбувалось зниження внутрішньопівкульної і міжпівкульної когерентності в тета-діапазоні Виявлено недостатність функціонування сомногенних систем мозку у всіх стадіях і фазах сну, що може призводити до порушення відновної функції сну і різкого зниження адаптивно-компенсаторних можливостей у хворих на розсіяний склероз.