Діагностика симптомів хронічного обструктивного захворювання легень за даними анкетування - Мостовий, Ю.М.; Распутина , Л.В.; Черепій , Н.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Хронічне обструктивне захворювання легень є суттєвим медико-соціальним та економічним тягарем у світі. Однією з суттєвих проблем сучасної пульмонології є діагностика хронічного обструктивного захворювання легень на ранніх стадіях, що можливо при оцінюванні анамнестичних проявів хронічного обструктивного захворювання легень. У роботі встановлювали поширеність респіраторних симптомів за даними анкетування в закритому колективі робітників промислового підприємства, оцінювали частоту симптомів у різних статево-вікових групах. Обстеження проводили шляхом анкетування з використанням оригінальної анкети, що включала суб’єктивну оцінку загального стану (задишки, кашлю, виділення харкотиння, епізодів свистячого дихання), анамнестичних даних, алергічного анамнезу та факторів ризику (у тому числі й паління).