Вплив поліоксипропіленгліколю молекулярної маси 500 у субтоксичних дозах на рецепторний апарат і внутрішньоклітинний метаболізм - Попова, Л.Д.; Стеценко, С.О.; Жерновая, М.Є.; Шевченко, О.О.; Бондарева , А.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Вивчено вплив поліоксипропіленгліколю молекулярної маси 500 в умовах тривалої субтоксичної дії на рецепторний апарат і систему внутрішньоклітинного циклазного медіаторного каскаду в підгострому експерименті на теплокровних тваринах. Виявлено підвищення в печінці активності гуанілатциклази й пригнічення аденілатциклази на тлі збільшення вмісту цГМФ і зменшення рівня цАМФ під впливом лапролу у дозі 1/100 ДЛ50. Вивчено субтоксичну дію ксенобіотика на поглинання 45Са2+ мембранами мікросом гепатоцитів і синаптосом нейронів кори головного мозку. Виявлено підвищення даного показника як у печінці, так і в головному мозку. Показано, що Л-502-2-10 у 1/100 ДЛ50 підвищував константу дисоціації адренорецепторів й максимальну кількість місць рецепторного зв’язування в корі головного мозку.