Ендотеліальна дисфункція у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою (огляд літератури) - Істоміна, О.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Розглянуто причини, що призводять до виникнення хронічного обструктивного захворювання легень та його поєднання з гіпертонічною хворобою: несприятлива екологічна обстановка, паління, професійні шкідливості, вік, стать та ін. Показано роль дисфункції ендотелію у розвитку хронічного обструктивного захворювання легень та його поєднання з гіпертонічною хворобою. Вивчено маркери її розвитку, що дозволить розширити можливості ранньої діагностики досліджуваної патології у даної категорії хворих.