Комплексна оцінка больового синдрому у гірників вугільних шахт із хронічною попереково-крижовою радикулопатією - Агаркова, О.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.833.53-002-031.63-009.7-079:622-51 О.В. Агаркова Донецький національний медичний університет ім. М. Горького КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА БОЛЬОВОГО СИНДРОМУ У ГІРНИКІВ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ ІЗ ХРОНІЧНОЮ ПОПЕРЕКОВО-КРИЖОВОЮ РАДИКУЛОПАТІЄЮ При оцінці болю у 118 гірників вугільних шахт із хронічними попереково-крижовими радикулопатіями професійного ґенезу та 47 відносно здорових гірників за допомогою опитувальників виявлено прямий кореляційний зв’язок зміни больових відчуттів під час сну, сидіння, стояння, підняття ваги з загостренням хронічної попереково-крижо вої радикулопатії та корінцевим синдромом. Корінцевий синдром також впливав на сенсорну та «афективну» оцінку болю. Ключові слова: радикулопатія, больовий синдром, гірники вугільних шахт. Е.В. Агаркова КОМПЛЕКСНАЯ ОЦЕНКА БОЛЕВОГО СИНДРОМА У ГОРНОРАБОЧИХ УГОЛЬНЫХ ШАХТ С ХРОНИЧЕСКОЙ ПОЯСНИЧНО-КРЕСТЦОВОЙ РАДИКУЛОПАТИЕЙ При оценке боли у 118 горнорабочих угольных шахт с хроническими пояснично-крестцовыми радикулопатиями профессионального генеза и 47 относительно здоровых горнорабочих с помощью опросников выявлена прямая корреляционная связь изменения болевых ощущений во время сна, сидения, стояния, поднятия тяжестей с обострением хронической пояснично-крестцовой радикулопатии и корешковым синдромом. Корешковый синдром также влиял на сенсорную и «аффективную» оценки боли. Ключевые слова: радикулопатия, болевой синдром, горнорабочие угольных шахт. E.V. Agarkova COMPLEX SCORE OF THE PAIN SYNDROME FOR MINERS OF COAL MINES WITH THE CHRONIC LUMBOSACRAL RADICULOPATHY At an score of a pain for 118 miners of coal mines with chronic lumbosacral radiculopathies of a professional genesis and 47 concerning healthy miners by means of questionnaires the direct correlation of a modification of pain feels during a sleep, seats, stands, a heaving of gravities with an exacerbation of a chronic lumbosacral radiculopathy and a radicular syndrome is determined. The radicular syndrome also influenced sensory and «affective» score of a pain. Key words: a radiculopathy, a pain syndrome, miners of coal mines.