Нейропротекторний ефект дексмедетомідину у хворих з тяжкою черепно-мозковою травмою - Хижняк, А.А.; Волкова, Ю.В.; Шарлай, К.Ю. (Медицина сьогодні і завтра, 2020)
Для пацієнтів з тяжкою черепно-мозковою травмою питання аналгоседації є особливо актуальним. У зв’язку з цим було вивчено нейропротекторний ефект дексмедетомідину у 80 хворих з ізольованою тяжкою черепно-мозковою травмою. До I групи увійшли 40 пацієнтів, яким з метою аналгоседації використовували морфін та оксибутират натрію, у II – 40 хворих, яким до зазначеної схеми додали дексмедетомідин. Оцінювали рівень аутоантитіл до мозкових антигенів у сироватці крові та динаміку відновлення свідомості за шкалою ком Глазго. Виявилось, що у пацієнтів II групи пікові рівні аутоантитіл були нижчі і поступове зменшення цих показників відбувалося швидше, а рівень свідомості за шкалою ком Глазго відновлювався раніше. Встановлено, що завдяки додаванню дексмедетомідину до комплексу аналгоседації може знижуватись аутоімунна відповідь організму на травматичне пошкодження головного мозку, здійснюючи нейропротекторний ефект.